Vádat emeltek Benjámin Netanjahu ellen

külföld
2019 november 21., 16:00

Az izraeli igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy Aviháj Mandelblitt főügyész vádat emel Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök ellen csalás, vesztegetés és hivatali visszaélés miatt.

  • Az egyik vádpont szerint szívességekért cserébe külföldi milliárdosoktól fogadott el ajándékokat (szivarokat és pezsgőket).
  • Egy másik ügyben a vád szerint Netanjáhú felajánlotta az egyik legnagyobb izraeli lapnak, hogy csökkenti a versenytársuk példányszámát, ha pozitívabban írnak róla.
  • A harmadik ügyben pedig azzal vádolják, hogy kedvezményeket ajánlott a Bezeq nevű izraeli internetszolgáltatónak, ha rá nézve kedvezőbb híreket jelentetnek meg az oldalukon.
photo_camera Fotó: ODED BALILTY/AFP

Netanjahu egyébként 2009 óta Izrael miniszterelnöke, azonban a legutóbbi választások óta nem tudott kormányt alakítani, mivel pártja, a Likud eggyel kevesebb mandátumot szerzett, mint az egyesült ellenzék. Ez azonban még nem jelentette volna feltétlenül azt, hogy Netanjahu nem lehet miniszterelnök, ugyanis az izraeli pártstruktúra nemzetközi összehasonlításban is nagyon széttagoltnak számít, a kormánytöbbséget szinte mindig bonyolult koalíciós szövetségek támogatják. A 70 éves politikus főleg azzal az ígérettel tudott választásokat nyerni, hogy biztonságossá és sikeressé teszi Izraelt, miközben a palesztinokat igyekezte háttérbe szorítani.

A törvények szerint Netanjahunak, aki minden vádat tagad, így sem kell lemondania a miniszterelnökségről. (Reuters)