Alternatív tervet mutatott be az atlétikai világbajnokságra tervezett stadion helyszínére Baranyi Krisztina polgármester

2019 november 22., péntek 9:08
199

Budapest rendezné 2023-ban az atlétikai világbajnokságot. Erre új stadiont építenének a ferencvárosi rozsdaövezetben, de a kerület új polgármestere, Baranyi Krisztina szerint az elkészült tervek nem megfelelőek, azokat nem támogatja. Ezért új elképzelésekkel állt elő, ami inkább közösségi teret alakítana ki a helyszínen, Duna-parti plázzsal, az evezős pálya rendbetételével, stranddal, szabadtéri mozival, fitneszparkkal, mászófalakkal. Így ez szerint közpark lenne, nem stadion. Ezt mutatta be most. 

Feltétel az is, hogy az oda tervezett hatalmas diákváros első két üteme is valósuljon meg két éven belül (ez 4000 kollégiumi hely lenne), maradjon meg a Vituku strand, költözzön a kerületbe az Országos Széchényi Könyvtár is, továbbá rendszeresen kotorják ki a Soroksári-Duna-ág Molnár-szigetig tartó szakaszát. Óvoda és új kerületi szakrendelő építését is felsorolta a stadionépítés támogatásának feltételeként Baranyi.

A stadionépítést az új főpolgármester, Karácsony Gergely sem támogatja, csak akkor, ha azokat összekapcsolják egyéb fejlesztésekkel. 

Az atlétikai stadiont eleve úgy tervezték, hogy a lelátókat visszabontják 40 ezresről 15 ezresre, Baranyi ezt toldotta meg tovább kérésekkel.  

A stadion látványterve

Tudomásunk szerint a kormány hajlandó egyezkedni a beruházás részleteiről, de Baranyi tervét most ismerik meg. A fővárosi közgyűlés a jövő hétre ígért döntést az atlétikai stadionról.

Gyulai Márton, a vb-pályázat ügyvezető igazgatója az Indexnek korábban azt nyilatkozta, hogy „az atlétikai központ építésével több mint 15 hektárnyi területet rekultiválhatunk, közel 12 hektárnyi eddig nem megközelíthető közterület tárható fel, a zöld terület nyolchektárnyi. A stadion felső karéja a világbajnokság után mindenki számára nyitott közparkká válik, 95 fát helyeznek ki ládákban, bárki használhatja a kondieszközöket, játszótereket, futhat, sétálhat, görkorcsolyázhat, és gyönyörködhet a dunai panorámában. Ez a Duna-part egy cementgyár miatt például most el sem érhető. Növeljük a zöld felületek és a közösségi területek arányát, ez Karácsony Gergely elképzeléseivel is egybevág”. Megjegyezte azt is, hogy Európa más modern stadionjaihoz hasonlóan a közösségi közlekedést részesítik előnyben, parkolóhelyet is csak annyit terveztek a stadionhoz, amennyit a minimum szabványok megkövetelnek. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt