Bulgáriában kezdjük a pótselejtezőt

foci
2019 november 22., 11:14
comments 222

Talán a legkönnyebb sorsolást kapta az Európa-bajnokság pótselejtezője első körében Magyarország, Bulgáriát kellene verni idegenben. Ha sikerrel vívjuk meg ezt a meccset március 26-án - ami azért a magyar válogatott teljesítményét nézve óriási bravúr lenne még így is - , a következő körben (március 31-én) az Izland-Románia győztesével játszunk. Azzal is szerencsénk volt, hogy a sorsolás alapján Budapesten lesz a második meccs. 

Bulgária a negyedik helyen végzett a csoportjában, Anglia, Csehország és Koszovó mögött, csak Montenegrót előzték. Az utolsó fordulóban otthon megverték a már továbbjutó Csehországot 1-0-ra, előtte döntetlent játszottak Montenegróval, 6-0-ra kikaptak Angliától egy rasszista rigmusok miatt botrányos meccsen, és 3-2-re megverte őket Koszovó is. 

Az biztos volt, hogy a Nemzetek Lájában elért tavaly gyengébb teljesítménye miatt Magyarország mindenképpen idegenben kezd, ami kevés bizakodásra ad okot. Idegenben csapnivaló a magyar válogatott mérlege az elmúlt években. Nagyon hosszú nyeretlenségi sorozat szakadt meg, amikor júniusban legyőztük Azerbajdzsánt, 2016 ősze után nyertünk újra, két döntetlen és hét vereség után. Azóta kikaptunk Horvátországban és Walesben is. Idegenbeli bravúrt négy éve, éppen az Európa-bajnokság pótselejtezőjén, 2015-ben értünk el, Norvégia ellen 1-0 nyert a magyar csapat.

Bulgária viszont a lehetséges ellenfelek közül (Skócia, Izland és Románia jöhetett volna még) a legjobb esélyt kínálja. Utána pedig már itthon fogadhatja a válogatott az Izland-Románia győztesét. A selejtezősorozatban a magyar válogatott a nagy bravúrokat Budapesten hajtotta végre, Horvátország és Wales ellen. Márciusban Izlandon játszani vagy bármikor Bukarestben jóval nagyobb feladat lett volna. De a képességbeli hiányokat látva ez itthon sem lesz egyszerű. 

Románia egy erős csoportban lett negyedik Spanyolország, Svédország és Norvégia mögött, 14 pontot gyűjtve. Idegenben döntetlen játszottak Norvégiával, Feröert és Máltát verték. Spanyolországtól nagyon (5-0-ra), Svédországtól csak egy góllal kaptak ki. Az utolsó fordulóban elszenvedett spanyol vereség után lemondott a szövetségi kapitány, Cosmin Contra.

Az előző világ- és Európa-bajnokságra is kijutó Izland Franciaország és Törökország mögött lett harmadik. Idegenben Andorrát és Moldovát verték, Törökországban döntetlent játszottak, Franciaországtól és Albániától kikaptak. 

20 hely már elkelt a 2020-as Európa-bajnokságon, aminek egyik házigazdája Budapest, az új Puskásban négy meccset rendeznek. A négy megmaradt helyért még 16 csapat van versenyben. Köztük Magyarország.

A magyar válogatott a negyedik helyen végzett a csoportjában, Horvátország, Wales és Szlovákia mögött, csak Azerbajdzsánt megelőzve. A pótvizsgázásra azért volt lehetőség, mert a Nemzetek Ligájában ugyan Finnország mögött végeztünk tavaly, de a finnek egyenes ágon kijutottak, a többi eredmény is úgy alakult, hogy kaptunk még egy lehetőséget.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.