Nagy László saját készítésű karosszéke és Kassák Lajos fotói is a PIM-be kerülnek

irodalom
2019 november 22., 11:58
comments 23

Új szerzeményekkel, például Nemes Nagy Ágnes kézirataival, Mándy Iván karosszékével és Kassák Lajos személyes dokumentumaival bővült idén a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteménye. 

A PIM és tagintézményeinek gyűjteményezési stratégiája két elv mentén alakul, egyrészt a már meglévő gyűjtemények kiegészítésére törekszenek, másrészt ajándékozás, felajánlások révén - mondta el Demeter Szilárd főigazgató sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. 

Demeter Szilárd író, publicista, filozófus, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója irodájában 2019. március 5-én
photo_camera Demeter Szilárd író, publicista, filozófus, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója irodájában 2019. március 5-én Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A Kézirattárban négy különgyűjtemény közül hármat - Ady, József Attila és Móricz - gazdagítottak, és a különböző tárakba került

  • Kabdebó Tamás emigráns magyar író hagyatéka, 
  • Tolnai Ottó vajdasági író és költő rajzai, 
  • mintegy tízórányi hangfelvétel és filmtekercsek Nagy László és Szécsi Margit hagyatékából. 
  • Koncz Zsuzsa fotóművész munkái, 
  • és Kassák Lajos személyes és családi dokumentumai.

A Kézirattár 20 darab hagyatékot gyarapított, szerzeményeztek Jókaitól, Gyulai Páltól, Mórától, Kodolányitól, számos a Nyugatban publikáló szerzőtől, Szabó Dezső hagyatékából, Juhász Ferenctől és Petri Györgytől is. 

A Könyvtár és Digitális Tartalomszolgáltató Főosztály 193 tételt és több ezer műtárgy értékű dokumentumot szerzeményezett, amelyek között található vásárlás és ajándék is. 

  • Nagy László költő hagyatékából került a Művészeti Relikvia- és Fotótár gyűjteményébe az 1970-es években általa festett Szécsi Margit-portré és Ady Endre arcképe, valamint a saját kezűleg készített fa karosszéke, 
  • Nemes Nagy Ágnes hagyatékából a költőnő biedermeier íróasztalával és használati tárgyaival is bővült a Tár. 
  • A Médiatár megvette a Nyitott Műhely rendezvényeiről készült hangfelvételeket, 
  • Tandori Dezsővel kapcsolatos hangfelvételek kerültek elő Balla Demeter fotóművész hagyatékából, s szintén Tandori versmondásával gyarapodott a gyűjtemény másik forrásból is. 
Kassák Lajos a szigligeti alkotóház teraszán
photo_camera Kassák Lajos a szigligeti alkotóház teraszán Fotó: Fortepan/Hunyady József

Az OSZMI gyűjteményezte mások mellett Avar István színművész, Pártos Géza rendező és Róna Viktor balettművész hagyatékát, az intézményhez került Páger Antal színművész hagyatéka, Beck Judit festőművész 29 műve - köztük négy Radnóti Miklós portré -, valamint Szeleczky Zita színművész emigrációs levelezése. 

A Kassák Múzeum megvásárolta a Kiss Ferenc-avantgárdgyűjtemény egy részét, mintegy ezer darab egyedi dokumentummal, kézirattal, levéllel és fotográfiával gazdagodva ezáltal. Az anyagban többek között Kassák Lajos, Simon Jolán, Pán Imre, Bodri Ferenc és Uitz Béla kéziratai, levelei mellett megtalálhatók a magyar avantgárd más jelentős dokumentumai is. A múzeum számára talán egyik legértékesebb tételt jelentik Kassák Lajos személyes és családi dokumentumai, fotói, de hasonlóan kiemelkedő a Pán Imre kéziratait tartalmazó anyagrész is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.