Ezeket a plakátokat tették ki Budapesten az Index újságíróiról

politika
2019 november 24., 09:12

Több helyen is megjelentek Budapesten olyan plakátok a köztereken, amik az Index két újságíróját, Miklósi Gábort és Dezső Andrást ábrázolják az izraeli zászló előtt Mi is a határon túlról jöttünk felirattal. Alatta az Index - Konstans rinyálás, látens magyarellenesség, hazaárulás feliratok olvashatók. Az nem derül ki a plakátról, hogy ki készítette.

A két újságíró nem véletlenül lett kiválasztva: ellenük zajlik célzott kampány egy hete a kormánymédiában és a kormánnyal feltűnően barátságos viszonyban lévő radikális párt, a Mi Hazánk köreiben. Miklósi Gábor megírta, hogy a Puskás Aréna megnyitóján nem állt fel, amikor a Nélküled című dalt játszották, Dezső András pedig egy videómontázsban összevágta a szám egy koncertfelvételét és menekültekről készült képeket.

Ebből az lett, hogy előbb a Fidesz-médiavilág különböző fórumain nevezték ki idegennek őket, majd kapcsolt a Mi Hazánk, és közölték, hogy feljelentik az Indexet, mert „a magyar nép ellen uszítanak”. A két vonal pedig összekapcsolódott: csütörtök reggel a közmédiában hosszú alákérdezős interjúban fejthette ki véleményét az ügyről a „radikális” „ellenzéki” politikus, Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke.

Toroczkai itt többek között arról beszélt, „az Index publicistája megadta a jelet a magyargyűlölőknek, az idegenszívű újságíróknak arra, hogy akkor most megint itt a lehetőség annak, hogy jól belerúgjanak a magyarságba azok, akik valamilyen oknál fogva nem érzik magukat a magyar nemzet részének”.

Hétvégére aztán megjelentek az utcai plakátok. Ezek közül az egyiket, a Rákóczi térnél lévőt lefotózta Panyi Szabolcs, a Direkt 36 újságírója, és posztolt róla Twitteren:

link Forrás

Mire szintén a Twitteren Izrael budapesti nagykövetsége közölte:

„Szigorúan elítéljük a posztert, amin antiszemita és Izrael-ellenes szimbólumot és inszinuációk láthatók. Nincs helye a rasszizmusnak, a felbujtásnak és a gyűlöletnek a párbeszédben. Biztosak vagyunk abban, hogy a megfelelő magyar hatóságok el fogják tűntetni ezeket a plakátokat.”

Frissítés: Karácsony Gergely budapesti főpolgármester közölte, leszedeti, ahol ilyen plakátot lát, a Tett és Védelem Alapítvány pedig azt írta a Facebookon, hogy feljelentést tesznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.