Valami végleg eltört a Nélküled miatt: a közmédia 8 perces interjút készített Toroczkai Lászlóval a „magyargyűlölő” Indexről

Média
2019 november 21., 11:02
comments 564

A múlt pénteken megtartották az új Puskás Aréna megnyitóját. De a 200 milliárd forintos csodastadionban rendezett gigaünnepséget beárnyékolta egy drámai hír: az Index újságírója, Miklósi Gábor a riportjában megírta, hogy nem állt fel a jobboldalon népszerű Ismerős Arcok Nélküled című száma alatt.

A fideszes média már másnap elkezdett őrjöngeni, azon is felháborodtak, hogy a szöveget a Dzsungel könyve betétdalához hasonlította, noha korábban maga a dalszerző beszélt arról, hogy abból van az idézet

A jobboldali médiaholdinghoz tartozó 888 a héten egy ilyen karikatúrát is átvett a fenyegetéseiről ismert Vadhajtásokról:

photo_camera Forrás: 888

Ha esetleg valakiben felmerült volna a kérdés, hogy a szerző mire utalt volna a rajzzal, annak itt az alkotó magyarázó kommentje egy „másik közösséggel való vérfertőzésről”:

De úgy látszik, még mindig van muníció a témában, ugyanis az Indexen még megjelent egy karikatúra és Coub-viccvideó is, ami a Nélküled koncertfelvétele alá vágott menekülteket mutat.

link Forrás

Ugyan teljesen egyértelmű, hogy semmilyen értelemben sem sért törvényt, a kormánymédia kedvenc szélsőjobboldali törpepártja, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke szerint az magyargyűlöletre uszít, kimeríti a közösség elleni uszítás tényállását.

Toroczkai László szerda délelőtt az Index irodája előtt sajtótájékoztatón jelentette be, feljelentést tesznek a lapban megjelent „videó, publicisztika és karikatúra miatt”. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a pártjához sok szálon kötődő Kurucinfó brutálisan rasszista és antiszemita tartalmaiért nem vállal felelősséget.

Egy párt közbelépésének hírére már lehetősége nyílt a közszolgálati televíziónak is, hogy a reggeli műsorában egy 8,5 perces interjút készítsen Toroczkaival a témában.

link Forrás

A közmédia világbajnok interjújában Fábián Barnának ez volt az első kérdés:

link Forrás

Fábián Barna nagyon felkészült a Coubbal kapcsolatban, így segített be Toroczkainak a már-már emberiesség elleni bűnök határát súroló viccvideóval kapcsolatban:

link Forrás

Később pedig ilyen kellemetlen kérdéseket is kapott Toroczkai:

link Forrás

De visszatérve a Nélküledre:

link Forrás

Toroczkai szerint fontos látni a folyamatot: 60-70 ezer ember énekelte a Nélküledet, és „az Index publicistája megadta a jelet a magyargyűlölőknek, az idegenszívű újságíróknak arra, hogy akkor most megint itt a lehetőség annak, hogy jól belerúgjanak a magyarságba azok, akik valamilyen oknál fogva nem érzik magukat a magyar nemzet részének”.

Toroczkai szerint ehhez még van joguk, de a határon túliakat nincs joguk a menekültekhez hasonlítani, ez már „egyértelműen gyűlöletkeltés” (nem az). Ezután az uszítás, gyűlöletkeltés miatt felháborodott pártelnök arról beszélt, hogy a 2015-ben a Keleti pályaudvarnál veszteglő menekültek mind bűnözők voltak, és általában a menekülteket is bűncselekményekkel vádolta.

Elmondta, hogy a feljelentést ismeretlen tettes ellen tették, mert nem tudják, ki készítette a videót (ami egyébként egy indexes újságíró Coub-csatornájára került ki). Toroczkai megint sérelmezte, hogy állítása szerint a „balliberálisok” mindig a „saját idegenségüket próbálják leplezni”, Trianonon gúnyolódnak, soha nem a holokauszton vagy más népek tragédiáin. (Fábián Barna közbevetette, hogy azért a holokauszton sem kellene gúnyolódni.)

A közmédia reggeli interjújában – ami  a televíziózás világnapján történt meg – egyetlen kritikus kérdést sem sikerült feltenni a múlt szombaton fáklyás felvonulással Horthy Miklóst éltető pártelnöknek.

Hír Tv-ben egyébként a héten arról beszéltek, a jobboldalt nem érdekli, ki áll fel a Nélküldre, és ki nem: 

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.