Az Uber elvesztette a londoni működési engedélyét

külföld
2019 november 25., 13:57
comments 67

A fuvarszervező cég komoly bajba került az egyik legfontosabb piacán, a brit fővárosban, miután a Transport for London vizsgálata során arra jutott, hogy a vállalat nem tett eleget az utasbiztonság érdekében megkövetelt feltételeknek, és ezért nem újítják meg az Uber működési engedélyét. 

A hatóság közleménye szerint több mint 14 ezer olyan uberes utazásról tudnak, amikor az utasokat olyan sofőrök vitték, akik az Uber telefonos alkalmazásában kamu adatokat és személyazonosságot adtak ki magukról. Arra is akadtak példák, hogy eltiltott sofőrök újra képesek voltak regisztrálni az Uber rendszerébe, és ismét utasokat szállítani. 

Az Uber appját használják Londonban 2017. szeptember 22-én.
photo_camera Illusztráció: Daniel Leal-Olivas/AFP

Az Uber-nek eddig is konfliktusos volt a viszonya a brit főváros hatóságaival, jelenleg is két hónapnyi próbaidőn voltak éppen, miután a TfL korábban már arra szólította fel a vállalatot, hogy tegyen meg többet a sofőrök ellenőrzéséért, illetve az utasbiztonság növelésérért. A működési engedélyüket elsőnek 2017-ben vonták volna be, azóta kétszer is kaptak plusz időt a hiányosságok rendezésére, a legutóbbi lehetőségük vasárnap jár le. A TfL hétfői döntése alapján nem voltak elégedettek az Uber lépéseivel, szerintük rendszerszintű hiányosságok voltak a fuvarszervezőnél, és bár tapasztaltak pozitív változásokat is, de ezek sem voltak elegendőek. 

Az Uber fellebbezni fog a döntés ellen, addig autóik az utcákon maradhatnak. Mintegy 45 ezer sofőr használja az Ubert Londonban, ezzel ez a vállalat ötödik legnagyobb piaca a világon. 

Az Uber közleménye szerint a döntés rendkívüli és elhibázott, és az összes sofőrjüket átvilágították Londonban az elmúlt hónapok során. Hasonlóról posztolt a cég vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi is, aki szerint az elmúlt két évben alapvetően megváltoztatták a londoni működési modelljüket. 

Ha az Uber fellebbezését elutasítja a bíróság, akkor az Uber tényleg eltűnhet London utcáiról. (BBC, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.