Zsidaiék szerint versenyhátrányból indul, aki a Várban nyit éttermet, ezért járt nekik a nagyon olcsó parkolás

POLITIKA
2019 november 25., 17:58
comments 319

Írtunk mi is arról, hogy az I. kerület új városvezetése a Várnegyed kedvezményes parkolási szerződéseinek felmondására készül. Ezt elsőnek Gelencsér Ferenc, a kerüle momentumos alpolgármestere jelentette be.

A Várban az előző önkormányzat kötött egyes éttermekkel, szállodákkal és intézményekkel megállapodásokat, melyek arról szóltak, hogy a vendéglátóhelyek és társaikhoz érkező vendégek az első három órában nagyon kedvezményes áron, 1 Forint + Áfa/ perc tarifáért parkolhatnak a Budai Várban. Azaz Budapest tán legexkluzívabb részén, az autóforgalom elől amúgy elzárt részen lehetett sokkal olcsóbban parkolni, mint máshol a városban.

A G7 most arról ír, hogy Gelencsér szerint tavaly 8,35 millió percet parkoltak kedvezményesen, és összesen 10,6 millió forint bevétele származott az önkormányzatnak. Azaz ha például 600 forintos parkolási árral számolnánk, akkor a kedvezmény kb. 70 millió forintos kiesést jelentett az önkormányzatnak. A lap szerint az önkormányzat a 2017-es cikkek szerint a budavári turizmus támogatásával magyarázta a kedvezményes parkolást.

Mint a lap írja, a kedvezmény legnagyobb haszonélvezője a Zsidai Csoport volt, amely több helyet is működtet a Várban, és pénzügyi mérlege alapján nem lenne feltétlen rászorulva a hasonló támogatásokra. Mint a G7 írja, a Várban működő éttermek közel harmadát üzemelteti a családi vállalkozás.

A Zsidai Csoport a lap megkeresésére azt írta, hogy “az önkormányzat legutóbbi nyilatkozatai a várbeli parkolási lehetőségeket illetően több tévedést tartalmaznak”, de ezt nem sajtón keresztül, hanem majd közvetlenül szeretnék megvitatni. De ugyanakkor üdvözlik a rendszer megújításának tervét, és nyitottan állnak minden olyan javaslathoz, amely lehetővé teszi a vendégeknek a Várba való bejutást a városban szokásos parkolási díj megfizetése mellett.

A cégcsoport válaszában történelmi okokkal magyarázta a kedvezményes parkolást. Mivel a 90-es években kizárták a Várból az átmenő autóforgalmat, ezzel kizárták az autóval érkező magyarokat a negyedből, “mára sokan azt sem tudják merre kell a Várat megközelíteni”. És ez a Zsidai Csoport szerint versenyhátrányt jelentett az itt működő szállodák és éttermek számára, hiszen a városban egyedüliként nem lehetett ezeket autóval megközelíteni. Szerintük az önkormányzat ennek a hátrányos helyzetnek a megszünetésére hozta létre ezt a rendszert.

Válaszuk szerint tavaly összesen közel négy millió forint parkolási díjat fizettek az önkormányzatnak, “a parkolási díj megfizetése tehát nem támogatás cégcsoportunknak, hanem költség, ugyanis vendégeink helyett átvállaljuk a parkolást”. Igaz, teszi hozzá a G7, a honlapjaikon mégis bátorítják arra a vendégeiket, hogy használják a cégcsoport számára költséges parkolási konstrukciót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.