Zsidaiék szerint versenyhátrányból indul, aki a Várban nyit éttermet, ezért járt nekik a nagyon olcsó parkolás

Írtunk mi is arról, hogy az I. kerület új városvezetése a Várnegyed kedvezményes parkolási szerződéseinek felmondására készül. Ezt elsőnek Gelencsér Ferenc, a kerüle momentumos alpolgármestere jelentette be.

A Várban az előző önkormányzat kötött egyes éttermekkel, szállodákkal és intézményekkel megállapodásokat, melyek arról szóltak, hogy a vendéglátóhelyek és társaikhoz érkező vendégek az első három órában nagyon kedvezményes áron, 1 Forint + Áfa/ perc tarifáért parkolhatnak a Budai Várban. Azaz Budapest tán legexkluzívabb részén, az autóforgalom elől amúgy elzárt részen lehetett sokkal olcsóbban parkolni, mint máshol a városban. 

A G7 most arról ír, hogy Gelencsér szerint tavaly 8,35 millió percet parkoltak kedvezményesen, és összesen 10,6 millió forint bevétele származott az önkormányzatnak. Azaz ha például 600 forintos parkolási árral számolnánk, akkor a kedvezmény kb. 70 millió forintos kiesést jelentett az önkormányzatnak. A lap szerint az önkormányzat a 2017-es cikkek szerint a budavári turizmus támogatásával magyarázta a kedvezményes parkolást. 

Mint a lap írja, a kedvezmény legnagyobb haszonélvezője a Zsidai Csoport volt, amely több helyet is működtet a Várban, és pénzügyi mérlege alapján nem lenne feltétlen rászorulva a hasonló támogatásokra. Mint a G7 írja, a Várban működő éttermek közel harmadát üzemelteti a családi vállalkozás.

A Zsidai Csoport a lap megkeresésére azt írta, hogy “az önkormányzat legutóbbi nyilatkozatai a várbeli parkolási lehetőségeket illetően több tévedést tartalmaznak”, de ezt nem sajtón keresztül, hanem majd közvetlenül szeretnék megvitatni. De ugyanakkor üdvözlik a rendszer megújításának tervét, és nyitottan állnak minden olyan javaslathoz, amely lehetővé teszi a vendégeknek a Várba való bejutást a városban szokásos parkolási díj megfizetése mellett.

A cégcsoport válaszában történelmi okokkal magyarázta a kedvezményes parkolást. Mivel a 90-es években kizárták a Várból az átmenő autóforgalmat, ezzel kizárták az autóval érkező magyarokat a negyedből, “mára sokan azt sem tudják merre kell a Várat megközelíteni”. És ez a Zsidai Csoport szerint versenyhátrányt jelentett az itt működő szállodák és éttermek számára, hiszen a városban egyedüliként nem lehetett ezeket autóval megközelíteni. Szerintük az önkormányzat ennek a hátrányos helyzetnek a megszünetésére hozta létre ezt a rendszert. 

Válaszuk szerint tavaly összesen közel négy millió forint parkolási díjat fizettek az önkormányzatnak, “a parkolási díj megfizetése tehát nem támogatás cégcsoportunknak, hanem költség, ugyanis vendégeink helyett átvállaljuk a parkolást”. Igaz, teszi hozzá a G7, a honlapjaikon mégis bátorítják arra a vendégeiket, hogy használják a cégcsoport számára költséges parkolási konstrukciót. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.