Weber: A Fidesznek kell tisztáznia magát, de ezt a CEU ügyében például nem tették meg

külföld
2019 november 26., 13:48
comments 113

Budapestnél pattog a labda, a Fidesznek még van lehetősége arra, hogy tisztázza magát, és végül bennmaradhasson az Európai Néppártban – nyilatkozta Manfred Weber az Azonnali.hu tudósítójának Strasbourgban. Az Európai Néppárt frakcióvezetője azt mondta, a Néppárt kész a párbeszédre, a Fidesznek kell tisztáznia magát, ha a szövetség tagja akar maradni. A magyar kormánypárt azonban Weber szerint ezt eddig nem tette meg, példaként pedig a CEU-ügyet emelte ki, mint olyan kérdést, amiben a Fidesz egyelőre nem tisztázta magát.

Orbánék szempontjából a Néppárt nem a legjobb irányba halad, a múlt héten ugyanis Donald Tuskot, az Európai Tanács korábbi elnökét és volt lengyel kormányfőt választotta elnökének. Tusk Orbánék mérsékelt kritikusa volt korábban is, a Néppárt zágrábi kongresszusán pedig üzent is a Fidesznek, azt mondta, nem tisztelik a jogállamiságot, akik populista szólamokat hangoztatva kerítést emelnek a migrációs válság idején, és migránsellenes propagandát harsognak. Tusk ezen kívül Lengyelországban nagy ellenfele az Orbánékkal szoros szövetségben álló Jarosław Kaczynskinek és pártjának.

Az Index szerint a Néppártban Tusk megválasztása ellenére is éles vitákat szülő kérdés a Fidesz tagsága, és várhatóan januárban dönt majd az ügyben a szövetség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.