A kormány 8 év alatt 791 milliárd forintot nyomhatott csak a fociba

futball
2019 november 27., 12:16
comments 184

Arra a kérdésre, hogy miért olyan fontos a futball a magyar kormánynak, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta: „Ezek a pénzek nem az élsportba mennek, vagy nemcsak az élsportba mennek, hanem természetesen a tömegsportba is és az utánpótlásba is. És ha egyszer valóban egy nagyon jó magyar válogatottat akarunk, akkor azt az utánpótlás támogatásán keresztül lehet megvalósítani." Közben Orbán Viktor úgy döntött, állami sportakadémiai rendszert hoz létre.

Az mfor.hu most felbecsülte, mennyi pénz mehetett el focira, és azt látták, hogy a központi költségvetésből és TAO-támogatásokból kb. 791 milliárd forint ment a magyar labdarúgásba, aminek csak 21 százalékát (162 milliárd forint) fordították az utánpótlásra. A maradékot olyan tételek alkotják, mint a létesítmény-fejlesztés, a működési támogatás vagy a határon túli akadémiák támogatása.

A lap a focizással elégetett 100 milliárdot össze is hasonlította más költésekkel:

  • 13 milliárddal több, mint a Nemzeti Innovációs és Kutatási Alap bevétele.
  • 25 milliárddal több, mint amennyit a kormány álláskeresési ellátásokra fordít idén.
  • Majdnem annyi, mint amennyit a kormány táppénzre fordít.
  • A harmada annak az összegnek, amit a kormány gyógyszertámogatásra ad.
  • Ebből 6 Groupama Aréna vagy 26 Pancho Aréna épülhetne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.