Orbán úgy döntött, hogy állami sportakadémiai rendszert hoz létre

2019 november 22., péntek 5:41
323

Meglepő kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlönyben. Az áll benne, hogy a kormány sportakadémiai rendszer kidolgozásáról döntött, „amely elősegíti a minőségi élutánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, sportszakmai felkészítést, versenyeztetést”. A focival, a kosárlabdával és a kézilabdával kezdik.

Ha valami bőven volt már eddig is Magyarországon, az éppen sportakadémia. Sőt, a számos akadémia között kifejezetten központi akadémiák is vannak: Nemzeti Kézilabda Akadémia Mocsai Lajos irányításával és Nemzeti Kosárlabda Akadémia, Rátgéber László vezetésével. 

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Fociakadémia pedig annyi van, amennyi a világon sehol, ezek ráadásul közpénzből (tao-pénzekből) működnek. Ezek közül anyagilag messze kiemelkedik az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány, amelyhez 2011 és 2018 között 22,4 milliárd forint adomány és 23 milliárdnyi TAO-támogatás érkezett. Orbán Viktor alapítónak nagy céljai voltak még 2007-ben, de ezeket egyre lejjebb adja. A válogatottban most, Wales ellen mutatkozott be egy újabb Puskás-nevelés, Nagy Zsolt, igaz, már 26 évesen, de annál emlékezetesebben, 39 elveszített labdával

De nemcsak itthon, hanem a határon túlon is támogatja a fociakadémiákat a kormány évi tízmilliárddal, köztük Mészáros Lőrinc eszéki akadémiáját is. 

Az akadémiák, különösen a fociakadémiák hatékonyságával akadnak problámák. Még az MLSZ elnöke, Csányi Sándor is megfogalmaz időnként kritikákat, hogy nem kerül ki a fociakadémiákról megfelelő mennyiségű és minőségű játékos. Nem világos, hogy erre akar-e valamiféle minőségi kontrollt a kormány, vagy kiépít egy másik rendszert a meglévők mellé. 

Mindenesetre a feladatot Kásler Miklós kapta meg. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt