Orbán úgy döntött, hogy állami sportakadémiai rendszert hoz létre

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Meglepő kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlönyben. Az áll benne, hogy a kormány sportakadémiai rendszer kidolgozásáról döntött, „amely elősegíti a minőségi élutánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, sportszakmai felkészítést, versenyeztetést”. A focival, a kosárlabdával és a kézilabdával kezdik.

Ha valami bőven volt már eddig is Magyarországon, az éppen sportakadémia. Sőt, a számos akadémia között kifejezetten központi akadémiák is vannak: Nemzeti Kézilabda Akadémia Mocsai Lajos irányításával és Nemzeti Kosárlabda Akadémia, Rátgéber László vezetésével. 

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Fociakadémia pedig annyi van, amennyi a világon sehol, ezek ráadásul közpénzből (tao-pénzekből) működnek. Ezek közül anyagilag messze kiemelkedik az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány, amelyhez 2011 és 2018 között 22,4 milliárd forint adomány és 23 milliárdnyi TAO-támogatás érkezett. Orbán Viktor alapítónak nagy céljai voltak még 2007-ben, de ezeket egyre lejjebb adja. A válogatottban most, Wales ellen mutatkozott be egy újabb Puskás-nevelés, Nagy Zsolt, igaz, már 26 évesen, de annál emlékezetesebben, 39 elveszített labdával

De nemcsak itthon, hanem a határon túlon is támogatja a fociakadémiákat a kormány évi tízmilliárddal, köztük Mészáros Lőrinc eszéki akadémiáját is. 

Az akadémiák, különösen a fociakadémiák hatékonyságával akadnak problámák. Még az MLSZ elnöke, Csányi Sándor is megfogalmaz időnként kritikákat, hogy nem kerül ki a fociakadémiákról megfelelő mennyiségű és minőségű játékos. Nem világos, hogy erre akar-e valamiféle minőségi kontrollt a kormány, vagy kiépít egy másik rendszert a meglévők mellé. 

Mindenesetre a feladatot Kásler Miklós kapta meg. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.