Icipicit talán füllentett Orbán Viktor, amikor a Puskás Akadémia eredményeivel büszkélkedett

foci
2019 június 13., 15:21

Egy futballakadémia alapítójával, bizonyos Orbán Viktorral készített interjút a közszolgálati televízió egy élőben közvetített felcsúti utánpótlástorna végén. 

Az alapító barátja, bizonyos Mészáros Lőrinc elnök a 17 éveseknek megrendezett tornáról azt mondta, hogy „mára talán nincs olyan zuga Európának, ahol ne hallottak volna róla”. A Felcsúton Európa-hírű tornát 12. alkalommal rendezték meg, a házigazda pedig még egyszer sem nyerte meg. Idén sem. Orbán Viktor alapító tavaly már átkot emlegetett, de idén láthatóan jobban viselte a brazil Flamengótól elszenvedett vereséget a döntőben. Most már nem átokról beszélt, hanem előzékeny házigazdának nevezte a Puskás Akadémiát.

link Forrás

Most legalább nem járt úgy, mint 2017-ben, amikor az Andorra elleni meccs ELŐTT készített vele interjút a köztévé, de a beszélgetés csak a világ legkínosabb veresége UTÁN került adásba. Így akkor rögtön kicsit más jelentése lett az olyan mondatainak, hogy „a magyar futballban ma azért mennek jobban a dolgok, mert vannak akadémiák.” 

Orbán azért így is meghajlította a valóságot. Arról kérdezték, hogy amikor megalakította az akadémiát bő tíz évvel ezelőtt, akkor ilyen ütemű fejlődésre számított-e. Orbán először is pontosított, hogy 13 év alapította az akadémiát. Szerinte ő úgy számolt, hogy lesz 7-8 akadémia, ahonnan tízévente legalább két válogatott szintű, nemzetközi nagy bajnokságban játszó focista kerül ki.  Az 8-szor kettő 16, vagyis megvan a magyar válogatott kerete. „Most időarányosan mi jól állunk, van egy Kleinheislerünk meg van egy Sallaink”. Az Andorra rémálmot azóta a horvátok és Wales legyőzésével feledtető válogatott keretből Orbán még az MTK-ban nevelkedett Gulácsit és Németh Krisztiánt és honvédos Baráth Botondot sorolta az akadémisták közé. Ami egy gyors fejszámolás alapján azért nincs 16 játékos. Az már feledésbe merült, hogy Kleinheislert a Felcsút-Videoton tengelyben a harmadosztályba száműzték, és ott sem hagyták játszani. A magyar foci jelenlegi legnagyobb tehetsége, Szoboszlai Dominik pedig nem a fociakadémiák terméke

Ráadásul, ha már Orbán Viktor ragaszkodott a pontossághoz, kövessük a példáját. Alapítóként, 2007-ben azt ígérte, hogy 7-8 éven belül az akadémiák 50 olyan játékost nevelnek ki, akik a négy bajnokságban rendszeresen játszanak.

link Forrás

Korábban a futballokos miniszterelnök mondott mást is: 

„Már csak matematikailag is javulásnak kell bekövetkeznie: évente 80 játékos kerül ki az akadémiákról, ráadásul olyanok, akiknek az életét négy-öt éve a futball teszi ki. Ez tíz év alatt ugye 800 labdarúgó, akik alapvető változást hozhatnak az NB I és az NB II színvonalában.” (2010. március, a Puskás-Suzuki-kupa sajtótájékoztatóján)

Vagy például 2013-ban, amikor nem tízévente, hanem évente ígért 2-3 játékost a Puskás műhelyből, akik az európai mezőnyben is megállják a helyüket.

"Megépítjük a stadionokat, nevelünk fiatalokat és bízunk abban, hogy a Puskás Akadémia minden évben két-három olyan játékost nevel, akik később az európai mezőnyben is megállják a helyüket. Ebben én biztos vagyok. És van még néhány akadémia ebben az országban, amelyek nem hiszem, hogy rosszabbul dolgoznának, mint mi. Ebből lesz a magyar futball: világszínvonalú magyar futball lesz újra!" (2013)

Orbánt a világ legóvatosabb módján szembesítették, szinte bocsánatot kérve, Csányi Sándor MLSZ-elnök szavaival, aki elégedetlen az akadémiák eredményeivel. Legutóbb például Csányi egy olyan prezentációt tartott, amiből az derült ki, hogy a Puskás Akadémián mutatkozott be a legkevesebb fiatal az NBI-ben az elmúlt években. Orbán elütötte azzal, hogy van még hová fejlődni.

Radoki János, aki tavasszal irányította a Puskás Akadémiát, az Indexnek adott interjúban arra panaszkodott, hogy egy 17 éves válogatott került az első csapathoz, de hiányoztak azok az automatizmusok a gondolkodásából, a mozgásából, amik a jelenlegi futball alapfeltételei. 

Felcsúton arra biztosan nem panaszkodnak, hogy nincs elég pénz. Köszönhetően azoknak a cégeknek, akik sorba állnak, hogy ott taózhassanak vagy csak simán támogassák a felcsúti focit. A Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány 2011 és 2018 között 22,4 milliárd forint adomány és 23 milliárdnyi TAO-támogatás érkezett, vagyis a cégek 8 év alatt 45,4 milliárdot dobtak össze Orbán alapítványának. Tavaly már 8,8 millirdos nyereséggel zártak. Az NBI-es csapatot külön cég működteti, szintén Mészáros Lőrinc irányítása alatt. AZ NBI. harmadik legnagyobb költségvetése az övék, 2015 óta a felcsúti utánpótlásnevelésért alapítvány és a felcsúti felnőtt csapatot működtető klub összesen 14,3 milliárd forintos nyereséget termelt. Játékosból nem állnak ilyen jól. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.