A magyar foci cserbenhagyta a világszínvonalról ábrándozó Orbán Viktort

futball
2017 október 15., 11:29
comments 261

A magyar nemzetet és magát is futballokosnak mondó miniszterelnök a legnagyobb szenvedéllyel a labdarúgásról beszél, ha nincs háború, ő ott van a szép, új lelátókon, még utánpótlásmeccsekre is szakít időt.

Most, hogy a magyar futball megint nagyon gyorsan túlesett azon a nehéz időszakon, amikor klub-vagy válogatott szinten kénytelen versenybe szállni külföldi csapatokkal, és végre jövő nyárig csak egymás közötti játék megy tétre, újra van idő megnézni, hogyan lett világszínvonalú a magyar foci, ahogyan azt Orbán Viktor nem egyszer megjósolta.

1. 50 magyar a négy legerősebb bajnokságban

Éppen tíz éve avatták fel az Orbán Viktor által alapított Puskás Akadémiát. A felcsúti ünnepségen Orbán elég nagyot mondott, amikor arról beszélt, milyen hatással lesznek az akadémiák a magyar focira:

Sajnos jelenleg 50 helyett egyetlen egy játékosunk lép rendeszeresen pályára a négy nagy bajnokság egyikében, Gulácsi Péter a Leipzig első számú kapusa. Szalai Ádám sérült, Nagy Ádám idén egy percet sem játszott a Bolognában. Velük lehetne három az az 50.

2. Nagyon jól állunk

„Látom, hogy nagy lépésekkel haladunk előre. Hiszek a magyar futball feltámadásában! Igaz, hittem akkor is, amikor erre semmi remény nem látszott. Most úgy érzem, hogy nem csak a szívem, hanem az eszem is ugyanabba az irányba terel.

- Ezek szerint nem utópia, hogy lesz még nívós magyar labdarúgás?

- Nem. Szerintem nagyon jól állunk.” (Nemzeti Sport, 2008. június)

3. A magyar foci és a matek

„Már csak matematikailag is javulásnak kell bekövetkeznie: évente 80 játékos kerül ki az akadémiákról, ráadásul olyanok, akiknek az életét négy-öt éve a futball teszi ki. Ez tíz év alatt ugye 800 labdarúgó, akik alapvető változást hozhatnak az NB I és az NB II színvonalában.” (2010 március, a Puskás-Suzuki-kupa sajtótájékoztatóján)

Mindennapi matematikaoktatást!

4. Sok gyerek a pályán → jobb magyar profi foci

„Tízezerszám fogjuk kivinni a gyerekeket a pályára, és ennek az eredménye néhány éven belül látszani fog majd a profi labdarúgásban, és azután a nemzeti válogatottban is.” Orbán Viktor 2011. 05. 10.-én a Hír TV-nek.

5. Ott leszünk a világbajnokságon

„Reális elvárás, hogy négy év múlva, 2014-ben múlva ott legyünk, ahol a futball van, vagyis a világbajnokság harminckettes döntőjében, és nem is szeretném, ha bárki lejjebb tenné a mércét". (A 2010-es dél-afrikai világbajnokságon nyilatkozó Orbánt - aki szerint már azon a vébén is ott lett volna a helyünk - az Origó idézte. Aztán nem voltunk ott Brazíliában, ahogy 2018-ban sem leszünk ott Oroszországban.)

6. Fradika

"Fradika kell, Fradika nélkül nincsen magyar futball. A Fradit gatyába kell rázni. Kubatov Gábor elnök úrnak vannak is erre nézve tervei, meg is állapodtunk néhány dologban. Hiszek abban, hogy másfél-két éven belül a Fradi ismét nemzetközileg jegyzett, komoly, nagy klub lehet majd." (2011. május, a Hír TV-nek nyilatkozva)

A Fradi idén is a nemetközi kupák második körében esett ki, akárcsak az elmúlt években mindig. Onnan még két kör a főtábla.

7. Vidike

"Ami a Videotont illeti, ott az volt az akadémiának bemutatott terv, hogy a 2012–13-as bajnokságban Európa legjobb száz csapata közé kell kerülni – ez sikerült is –, a 2013–14-es bajnokságban Európa legjobb ötven csapata közé kerülni, a 2014–15-ös bajnokságban pedig a legjobb 32 közé, azaz megérkezni a Bajnokok Ligája csoportkörébe." (2013. augusztus, a Puskás Akadémia honlapjának nyilatkozva)

A Videoton 2012-ben bejutott az Európa-liga csoportkörébe, erről mondta azt Orbán ebben az interjúban, hogy sikerült bejutnia Európa legjobb száz csapata közé. Azóta a Bajnokok Ligája helyett az Európa-liga sem sikerült újra, idén egy négyest kaptak hazai pályán a Partizán Belgrádtól.

8. A Puskás Akadémia az NBI-ben is a saját nevelésű játékosokra koncentrál majd

"Itt a Puskás Akadémiánál az NB I-es csapat létezésének egyetlen egy oka van, ez pedig az, hogy minél több fiatal játékost – a megfelelő arányban kiegészítve őket rutinos futballistákkal –, szoktassunk hozzá a nagyobb terheléshez." (2013 augusztus, a Puskás Akadémia évkönyvben megjelent interjú).

Mostanra a Puskás Akadémiában egyáltalán nem játszik saját nevelésű játékos. Pintér Attila, a felcsútiak edzője szombaton azt nyilatozta a Nemzeti Sportnak, hogy azért nem kapnak lehetőséget a fiatalok, mert az a fontos, hogy a csapat NBI-es maradjon.

9. A légiósokat kiszorítják a tehetséges magyar fiatalok

„Ha a többi akadémia is ilyen nagy számban önti az NB II-be és az NB I-be a tehetséges játékosokat, mint a miénk, s a jelek arra utalnak, hogy ez egyre inkább így van, akkor a magyar labdarúgás nagy minőségi váltás előtt áll. A régi dilemmát, hogy miért jönnek Magyarországra gyengébb légiósok, csak az akadémiák tudják felszámolni, hiszen régen a magyar NB I az NB II-ben nevelkedett tehetséges játékosokból építette folyamatosan újra magát. Miután most ilyen másodosztályunk nincsen, ezért tulajdonképpen a külföldi bajnokságok NB II-es csapataiból építkezik a magyar bajnokság. A legjobb szlovákok, szerbek, horvátok nyugatra mennek, és a másodvonalbeli csapataik játékosai jönnek ide, Magyarországra. Ez rossz helyzet. Ennek a megváltoztatása csak úgy lehetséges, ha az akadémiák képesek lesznek nagyszámú, képzett NB II-es tömeget teremteni, amely aztán az NB I számára játékosokat tud feladni. Úgyhogy talán nemcsak a Puskás Akadémia, hanem a magyar labdarúgó-akadémiák általában történelmi változások küszöbén állnak.”

Szóval, nemhogy nem játszanak saját nevelésű fiatalok a Puskásban, de a Felcsút tele van külföldi játékosokkal (három horvát, egy szerb, egy albán, egy mali, egy kameruni és egy belga), a klub nem tartja be az MLSZ ajánlását sem, hogy egyszerre csak három légiós legyen a pályán. Ahogy arra is csak megvonják a vállukat a Puskásnál, hogy legyen fiatal játékos a csapatban.

10. Az MTK-sok nem lúzerek

„Hisszük, sőt tudjuk, és ezt a nyáron ország-világ láthatta, a magyarokat, köztük az MTK-sokat nem lehet leírni, kézlegyintéssel elintézni, lúzernek elkönyvelni.”

Orbán Viktor 2016. október 13-án, az Új Hidegkuti Nándor Stadion avatásán. Az MTK az idény végén kiesett az NBI-ből.

11. Új aranykor jön a magyar fociban

„Hadd legyek tehát optimista, hadd kívánjam, hogy legyen ez a FIFA-kongresszus mérföldkő nemcsak az Önök munkájában, hanem a magyar labdarúgás sorsában is. Az egykori aranykor az akkori aranycsapat formájában is egy budapesti FIFA-kongresszus után jött el, hadd reméljük hát, hogy a mostani rendezvény is egy új korszak nyitánya lehet a számunkra. És akkor Önök újra a magyar játékosok és klubok nevét fogják majd tudni, mint ahogy ma is ismeri minden futballszerető ember Puskás Ferencet vagy éppen a Ferencvárost.”

Orbán Viktor beszéde a FIFA 62. kongresszusán, Budapesten, 2012. május 24-én. Az új aranykor már ötödik éve tart.

12. Nemcsak a válogatott lesz sikeres, hanem a klubok is

“Vissza fogunk kapaszkodni a nemzetközi klubfutballban, nemcsak a válogatott, hanem a klubok is sikeresek lesznek”.

2016. május 16-án Felcsúton, a Puskás Suzuki Kupa döntője után, a válogatott Európa-bajnoki szereplése előtt. Nem a klubok követték az Európa-bajnokság kijutó válogatottat, hanem a válogatottat zuhant vissza azóta a magyar klubok szintjére.

13. Megverjük Svájcot

"Végül tekintsünk egy kicsit a népszavazás utánra. Október 7-én Svájc lesz a magyar válogatott ellenfele. Milyen eredményt tippel?

– Győzelmet. Mi, magyarok akkor is bíztunk a nemzeti tizenegyben, amikor nem muzsikáltunk valami fényesen, hát még most, a nyári örömfoci után!" (Kossuth Rádió)

3-2-re nyert Svájc.

14. A futball a mi játékunk

„Olvasok ugyan tanulmányokat, amelyek arról szólnak, hogy hány utánpótlás játékosból lesz egy európai zseni, hogy mi a transzferár, meg hogy fejlődnek a létesítmények, de azt kell mondanom, hogy ezek ugyan fontos szempontok, de mind nem számítanak. A végén ott leszünk a legjobbak között. Egész egyszerűen azért, mert a számunkra a futball maga az élet. Az élet, ahogy mi, magyarok éljük. A futball a mi játékunk.” (2012-es évértékelő interjú a Puskás Akadémia honlapján.)

15. Stadion+Puskás=Világszínvonalú magyar foci

"Megépítjük a stadionokat, nevelünk fiatalokat és bízunk abban, hogy a Puskás Akadémia minden évben két-három olyan játékost nevel, akik később az európai mezőnyben is megállják a helyüket. Ebben én biztos vagyok. És van még néhány akadémia ebben az országban, amelyek nem hiszem, hogy rosszabbul dolgoznának, mint mi. Ebből lesz a magyar futball: világszínvonalú magyar futball lesz újra!" (2013-as interjú a Puskás Akadémia honlapjának)

16. Kitanultuk az akadémiai rendszert, ehhez értünk

Orbán Viktor idén nyáron, a Puskás Akadémia alapítása után tíz évvel a köztévé sportcsatornáján beszélt az akadémiák nagyszerűségéről, amik elhozzák a világszínvonalú magyar focit:

A magyar futballban ma azért mennek jobban a dolgok, mert vannak akadémiák. A legnagyobb érték a magyar labdarúgásban ma az akadémiai rendszer. Ezt kell megőrizni és ezt kell erősíteni. Ezt kitanultuk az elmúlt tíz évben, ehhez értünk. Szóval azt gondolom, hogy ha az akadémiai rendszert stabilizáljuk, abból lesz világszínvonalú magyar futball.

link Forrás

Pech, hogy az interjút az Andorra elleni meccs előtt vették fel, de csak a világ legkínosabb égése után került adásba.

+1

Ami nem jóslat, inkább egy meglepő panasz, ami a Parlamentben hangzott el, 2015 decemberében.

„Nem karácsonyra kívánom önnek, hanem úgy általában, hogy egyszer próbálja ki, milyen az, amikor stadion áll a kertje végében. (Derültség a Fidesz soraiban.) Olyan, mintha egy autópálya közlekedne ott.”

Címlapkép: Orbán Viktort köszöntik a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián, az 50. születésnapján. Fotó: pfla.hu

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.