A kormány 10 milliárdot szán arra, hogy magyart küldjön az űrbe

sci-fi
2019 november 28., 19:21

Szijjártó Péter az RTL Klub híradójának beszélt arról, Magyarország azért az oroszokkal működünk együtt az űrkutatásban, mert Oroszország „élen jár az űriparban és az űrkutatásban”, valamint két orosz űrkutatási projektben is 70 százalékos magyar szellemi és technológiai tartalom van.

A miniszter szerint azért lenne fontos, hogy 2024-re egy újabb magyar űrhajós jusson el a Nemzetközi Űrállomásra, mert akkorra kerülhetnek fel az állomásra azok az eszközök, amik a jelentős magyar hozzájárulással készültek el. „És mi jogosan azt szeretnénk, hogy ha egy magyar űrhajós kezdené a kutató, mérő és vizsgálati folyamatokat ezekkel a magyar eszközökkel”- tette hozzá. 

Szijjártó szerint ez a 4-5 év arra elég, hogy 3-4 magyar űrhajóst képezzenek ki, akik közül csak egy juthat el a Nemzetközi Űrállomásra. Valamint a miniszter szerint az űrhajósokat az oroszok tudják oda feljuttatni, mások egyelőre nem, ezért velük kell együttműködni. Hozzátette, hogy a kínaiak is fel tudnák, de ők csak kínaiakat visznek. 

Elmondta, hogy ezeknek a projekteknek körülbelül 7-10 milliárdos költsége lehet a következő három évben.