A magyar bíróságok függetlenségét félti az Európa Tanács emberi jogi biztosa

2019 november 28., csütörtök 11:40
72

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint veszélybe sodorhatja a magyar bíróságok és bírók függetlenségét, valamint az állampolgárok igazságos tárgyaláshoz fűződő jogát a kormány igazságügyi törvényjavaslata. 

Miután ugyanis a kormány elállt a közigazgatási bíróságok bevezetésétől, úgy döntött, inkább a politikai kinevezettekkel feltöltött Alkotmánybíróság (AB) szerepét értékeli fel.

A javaslat szerint a közhatalmi szervek más bíróságok döntéseivel szemben a jövőben az Alkotmánybírósághoz fordulhatnának. Így elképzelhető, hogy egy sor politikailag érzékeny ügyben, például választási kérdéseknél, vagy a gyülekezési joggal kapcsolatban az AB döntene, írtuk korábbi cikkünkben

Az Európa Tanács strasbourgi épülete Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Az Európa Tanács biztosának csütörtöki közleménye szerint a fenti változások, valamint a a bírói kinevezések rendszere együttesen nem csak a bírók függetlenségét veszélyeztetik, de túlságosan hierarchizálttá is teszik az igazságszolgáltatási rendszert. 

Emiatt felszólította az Országgyűlést, hogy alaposan vizsgálja meg a javaslat hatásait, illetve folytasson érdemi konzultációkat igazságügyi szakértőkkel és civilekkel a javaslat módosításáról. Ezen kívül megismételte korábbi ajánlásait a bírói önkormányzás és az Országos Bírói Tanács megerősítéséről. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt