Éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament

Csütörtökön éghajlat- és környezeti vészhelyzetet bejelentő állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament (EP). A képviselők azt várják az Európai Bizottságtól, hogy minden jogalkotási és költségvetési javaslat vegye figyelembe a legfeljebb másfél Celsius fokos globális felmelegedési célt. 

Az EP csütörtöki üléseFotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Egy másik állásfoglalásban a Parlament arra sürgeti az Uniót, hogy készítsen stratégiát a klímasemlegesség 2050-ig történő eléréséről, és nyújtsa be az ENSZ decemberi, éghajlatváltozási konferenciájára. Ahhoz, hogy ez teljesíthető legyen, az Uniónak 2030-ig 55 százalékkal kellene csökkentenie a kibocsátását. Ezért arra kérték a Bizottság új elnökét, Ursula von der Leyent, hogy az Európai Zöld „New Deal" tartalmazza a 2030-ig elérendő kibocsátáscsökkenés célértékét is. 

Az EP szerint nem elég ambíciózusak a légiközlekedés és a hajózás mostani kibocsátáscsökkentési céljai sem, és azt javasolták a Bizottságnak, hogy a hajózási ágazatot is vonják az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer hatálya alá.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.