Éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament

európai unió
2019 november 28., 12:17
comments 127

Csütörtökön éghajlat- és környezeti vészhelyzetet bejelentő állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament (EP). A képviselők azt várják az Európai Bizottságtól, hogy minden jogalkotási és költségvetési javaslat vegye figyelembe a legfeljebb másfél Celsius fokos globális felmelegedési célt.

photo_camera Az EP csütörtöki ülése Illusztráció: Frederick Florin/AFP

Egy másik állásfoglalásban a Parlament arra sürgeti az Uniót, hogy készítsen stratégiát a klímasemlegesség 2050-ig történő eléréséről, és nyújtsa be az ENSZ decemberi, éghajlatváltozási konferenciájára. Ahhoz, hogy ez teljesíthető legyen, az Uniónak 2030-ig 55 százalékkal kellene csökkentenie a kibocsátását. Ezért arra kérték a Bizottság új elnökét, Ursula von der Leyent, hogy az Európai Zöld „New Deal" tartalmazza a 2030-ig elérendő kibocsátáscsökkenés célértékét is.

Az EP szerint nem elég ambíciózusak a légiközlekedés és a hajózás mostani kibocsátáscsökkentési céljai sem, és azt javasolták a Bizottságnak, hogy a hajózási ágazatot is vonják az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer hatálya alá.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt