Kilenc évet kér az ügyészség a Viking Sigyn kapitányára

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Vádat emelt az ügyészség a Viking Sigyn 64 éves, ukrán kapitánya ellen halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség kilenc év börtönbüntetést és kilenc év vízi járművezetéstől való eltiltást kér a vádlottra, abban az esetben, ha az előkészítő ülésen elismeri a bűnösségét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. 

Fotó: botost/444.hu

A vádirat szerint a férfinek 1989 óta van hajóskapitányi képesítése, 2000 óta egy svájci székhelyű hajózási társaság alkalmazásában áll. Ezen kívül érvényes rádió- és radarkezelői képesítéssel is rendelkezik.

A szállodahajó 2019. május 29-én este, zuhogó esőben a Margit hídnál ütközött egy Hableány nevű, sokkal kisebb személyhajóval. Két magyar és huszonöt dél-koreai utas meghalt, egy dél-koreai személyt pedig máig keresnek a hatóságok. 

A vád szerint a Hableány balról előzte a szállodahajót, majd előtte hajózott, így elsőbbségi helyzetbe került a Margit híd alatt. A nagy hajót vezető vádlott ennek ellenére gyorsítani kezdett, pedig szabad szemmel és a radaron is világosan látható volt a Hableány helyzete. Így az ügyészség szerint az is észlelhető volt számára, hogy ha változatlan sebességgel és irányban vezeti a saját hajóját, a Hableányhoz veszélyes közelségbe kerül. 

A kapitányt azzal vádolják, hogy nem figyelt elvárható módon, percekig nem a hajó vezetésére koncentrált, nem tartotta a biztonságos távolságot, és az előzéshez szükséges rádió- és hangjelzést sem adta le. Az ügyészség szerint a kapitány a tőle elvárható segítségnyújtási kötelezettségének sem tett eleget, annak ellenére, hogy a megfelelő képzéseken és gyakorlatokon részt vett, 2019 áprilisában és májusában több mentési gyakorlatot is vezetett.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.