Kilenc évet kér az ügyészség a Viking Sigyn kapitányára

baleset
2019 november 28., 08:32

Vádat emelt az ügyészség a Viking Sigyn 64 éves, ukrán kapitánya ellen halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség kilenc év börtönbüntetést és kilenc év vízi járművezetéstől való eltiltást kér a vádlottra, abban az esetben, ha az előkészítő ülésen elismeri a bűnösségét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. 

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A vádirat szerint a férfinek 1989 óta van hajóskapitányi képesítése, 2000 óta egy svájci székhelyű hajózási társaság alkalmazásában áll. Ezen kívül érvényes rádió- és radarkezelői képesítéssel is rendelkezik.

A szállodahajó 2019. május 29-én este, zuhogó esőben a Margit hídnál ütközött egy Hableány nevű, sokkal kisebb személyhajóval. Két magyar és huszonöt dél-koreai utas meghalt, egy dél-koreai személyt pedig máig keresnek a hatóságok. 

A vád szerint a Hableány balról előzte a szállodahajót, majd előtte hajózott, így elsőbbségi helyzetbe került a Margit híd alatt. A nagy hajót vezető vádlott ennek ellenére gyorsítani kezdett, pedig szabad szemmel és a radaron is világosan látható volt a Hableány helyzete. Így az ügyészség szerint az is észlelhető volt számára, hogy ha változatlan sebességgel és irányban vezeti a saját hajóját, a Hableányhoz veszélyes közelségbe kerül. 

A kapitányt azzal vádolják, hogy nem figyelt elvárható módon, percekig nem a hajó vezetésére koncentrált, nem tartotta a biztonságos távolságot, és az előzéshez szükséges rádió- és hangjelzést sem adta le. Az ügyészség szerint a kapitány a tőle elvárható segítségnyújtási kötelezettségének sem tett eleget, annak ellenére, hogy a megfelelő képzéseken és gyakorlatokon részt vett, 2019 áprilisában és májusában több mentési gyakorlatot is vezetett.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.