Kutatók vizsgálják majd, mennyire károsak a környezetre a Massive Attack turnéi

zene
2019 november 28., 17:49

Kutatók fogják vizsgálni a Massive Attack turnéinak hatásait a klímaváltozásra, jelentette be csütörtökön a brit zenekar. 

link Forrás

A bristoli zenekar a Manchesteri Egyetem klímakutatóival fogott össze, hogy megvizsgálják a zeneipar hatását a környezetre. Céljuk, hogy információval és iránymutatással szolgáljanak a szélesebb zeneipar számára arról, hogyan csökkentsék a negatív környezeti hatásokat az egyre nagyobb klímavészhelyzet közepette.

A Massive Attack közleménye szerint évek óta nemzetközi turnékat folytató zenekarként aggódnak ökológiai lábnyomuk miatt. Ezért megbízták a Manchesteri Egyetem tudósok, közgazdászok, mérnökök és társadalomkutatók alkotta Tyndall Klímakutató Intézetét, hogy térképezze fel a turnék szénlábnyomát és mutasson be olyan opciókat, amelyek révén az jelentősen csökkenthető.

Chris Jones, a Tyndall Klímakutató Intézet munkatársa szerint minden iparágnak más-más mértékű a széndioxid-kibocsátása. „Szükségünk van ilyen együttműködésekre, hogy átfogóan tudjuk vizsgálni a széndioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségeit” - tette hozzá.

A kutatók adatokat gyűjtenek a Massive Attack turnéi során a zenekar utaztatásáról, a produkcióról, a közönség utazásáról és a koncertek helyszíni hatásairól.

Egy hete a Coldplay jelentette be, hogy környezetvédelmi megfontolások miatt nem  indul lemezbemutató turnéra. De a döntés sajnos nem végleges, Chris Martin szerint csak egy kis idő kell nekik, amíg megvizsgálják, hogyan lehetne egy turné karbonsemleges . (Guardian/MTI)