Orbán: Legyen újra Szlavónia és Baranya megye a világ közepe!

POLITIKA
2019 november 28., 12:55
comments 340

Össze kell kapcsolni Horvátországot és Magyarországot, hogy Szlavónia és Baranya megye ismét a világ közepe, irigyelt térség lehessen – mondta Orbán Viktor a horvátországi Eszéken, ahol meglátogatta Mészáros Lőrinc horvát focicsapatát, amit több milliárd forinttal támogat közpénzből a magyar kormány.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A kormányfő Eszéken horvát kollégájával, Andrej Plenkoviccsal átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákotthonát. A megnyitón azt mondta, 80-100 éve Szlavónia és Baranya a két ország leggazdagabb részei közé tartozott, „irigyeltek bennünket”, nemcsak a kultúra, hanem a magas életszínvonal miatt is.

Azt mondta, ha megkérdeznek egy ott élő horvátot, azt mondja, Horvátország északi szélén él, és ha megkérdeznek egy baranyai magyart, ő azt mondja, Magyarország déli szélén él. Orbán szerint olyan emberek és közösségek, akik azt hiszik, hogy valaminek a szélén élnek, sosem lesznek sikeresek, „csak az az ember lehet sikeres, aki azt gondolja, hogy ahol ő él, az a világ közepe”.

Úgy vélte, nem lehet, hogy ha egyszer valamire képesek volt a két ország a történelem során, azt ne tudnák megismételni.

Hogy újra sikeres legyen ez a térség, össze kell kapcsolni országainkat, mert „ha elszigeteltek maradunk, sikertelenek leszünk” – mondta.

photo_camera Orbán Viktor, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (b3), Andócsi János igazgató (j) és Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, kisebbségi parlamenti képviselő (b) felavatja a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumát Eszéken 2019. november 28-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán szerint ha Horvátország végre belép a schengeni övezetbe (amit Magyarország támogat), az utolsó akadály is elhárul; Magyarország és Horvátország között szabad lesz az átjárás a kultúra, a sport, az üzleti és politikai kapcsolatok előtt is.

Szerinte mindez lehetséges, és ha „Horvátországnak marad a mostani elkötelezettségű kormánya még 10 évig, és Magyarországnak is marad nemzeti kormánya még 10 évig”, akkor a térségben egész más világ lesz.

A miniszterelnök a fiataloknak azt mondta: „divat ma elmenni”, ez nemcsak Horvátország, hanem Magyarország problémája is. Amikor az ember fiatal, úgy érzi, övé az egész világ, és nem is baj, ha a fiatalok elmennek és tanulnak, tudást gyűjtenek, de rá fognak jönni, hogy a legfontosabb dolog az életben, hogy van hazájuk, ahol várják őket, ahol nem idegenek – mondta.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Azt mondta, a magyar és a horvát kormány azon dolgozik, hogy a két ország olyan hely legyen, ahova van értelme visszajönni, „Magyarországon ez a folyamat már megkezdődött”, és meg fog történni Horvátországban is.

Orbán köszönetet mondott a Magyarországon élő horvátoknak, hogy megmaradtak horvátnak, és hozzájárultak az ország sokszínűségéhez, illetve a Horvátországban élő magyaroknak, hogy megmaradtak magyarnak, és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar nemzet is nagyobb legyen.

Megköszönte a horvát partnerének, hogy létrehozták a most átadott épületet, mint mondta, ezt „nagyon köszönik a magyarok”. A diákotthon alapkövét Kövér László, az Országgyűlés elnöke Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnökkel tavaly októberben tette le. A 20 éve működő központ kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, de diákotthona eddig nem volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt