Orbán: Legyen újra Szlavónia és Baranya megye a világ közepe!

2019 november 28., csütörtök 12:55
340

Össze kell kapcsolni Horvátországot és Magyarországot, hogy Szlavónia és Baranya megye ismét a világ közepe, irigyelt térség lehessen – mondta Orbán Viktor a horvátországi Eszéken, ahol meglátogatta Mészáros Lőrinc horvát focicsapatát, amit több milliárd forinttal támogat közpénzből a magyar kormány.

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A kormányfő Eszéken horvát kollégájával, Andrej Plenkoviccsal átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákotthonát. A megnyitón azt mondta, 80-100 éve Szlavónia és Baranya a két ország leggazdagabb részei közé tartozott, „irigyeltek bennünket”, nemcsak a kultúra, hanem a magas életszínvonal miatt is.

Azt mondta, ha megkérdeznek egy ott élő horvátot, azt mondja, Horvátország északi szélén él, és ha megkérdeznek egy baranyai magyart, ő azt mondja, Magyarország déli szélén él. Orbán szerint olyan emberek és közösségek, akik azt hiszik, hogy valaminek a szélén élnek, sosem lesznek sikeresek, „csak az az ember lehet sikeres, aki azt gondolja, hogy ahol ő él, az a világ közepe”.

Úgy vélte, nem lehet, hogy ha egyszer valamire képesek volt a két ország a történelem során, azt ne tudnák megismételni.

Hogy újra sikeres legyen ez a térség, össze kell kapcsolni országainkat, mert „ha elszigeteltek maradunk, sikertelenek leszünk” – mondta.

Orbán Viktor, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (b3), Andócsi János igazgató (j) és Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, kisebbségi parlamenti képviselő (b) felavatja a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumát Eszéken 2019. november 28-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán szerint ha Horvátország végre belép a schengeni övezetbe (amit Magyarország támogat), az utolsó akadály is elhárul; Magyarország és Horvátország között szabad lesz az átjárás a kultúra, a sport, az üzleti és politikai kapcsolatok előtt is.

Szerinte mindez lehetséges, és ha „Horvátországnak marad a mostani elkötelezettségű kormánya még 10 évig, és Magyarországnak is marad nemzeti kormánya még 10 évig”, akkor a térségben egész más világ lesz.

A miniszterelnök a fiataloknak azt mondta: „divat ma elmenni”, ez nemcsak Horvátország, hanem Magyarország problémája is. Amikor az ember fiatal, úgy érzi, övé az egész világ, és nem is baj, ha a fiatalok elmennek és tanulnak, tudást gyűjtenek, de rá fognak jönni, hogy a legfontosabb dolog az életben, hogy van hazájuk, ahol várják őket, ahol nem idegenek – mondta.

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Azt mondta, a magyar és a horvát kormány azon dolgozik, hogy a két ország olyan hely legyen, ahova van értelme visszajönni, „Magyarországon ez a folyamat már megkezdődött”, és meg fog történni Horvátországban is.

Orbán köszönetet mondott a Magyarországon élő horvátoknak, hogy megmaradtak horvátnak, és hozzájárultak az ország sokszínűségéhez, illetve a Horvátországban élő magyaroknak, hogy megmaradtak magyarnak, és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar nemzet is nagyobb legyen.

Megköszönte a horvát partnerének, hogy létrehozták a most átadott épületet, mint mondta, ezt „nagyon köszönik a magyarok”. A diákotthon alapkövét Kövér László, az Országgyűlés elnöke Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnökkel tavaly októberben tette le. A 20 éve működő központ kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, de diákotthona eddig nem volt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt