A rendőrség már azt mondja, hogy 176 milliót költöttek az Erdoğan-látogatásra

Több 444 videó?
Szeretném

„Recep Tayyip Erdoğan török elnök 2019. november 7-i magyarországi látogatásával kapcsolatban a rendőrségnek 176.493.000 forint kiadása keletkezett”

- írta a 444 kérdésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata. Hozzátették, hogy „ez az összeg a személyi juttatásokból, az azokat terhelő járulékokból és a dologi kiadásokból tevődik össze, amely magában foglalja a rendkívüli szolgálatteljesítésen túl a normál szolgálatteljesítéssel összefüggésben keletkezett kiadásokat is.”

Erdogan-ellenes tüntetőkFotó: Halász Júlia

Ez több mint két és félszerese az eddig közölt összegnek. Korábban ugyanis  a Momentum alelnöke, Donáth Anna is kikérte a BRFK-tól az átlagos diplomáciai látogatásoknál jelentősebb lezárásokkal és rendőri intézkedésekkel kísért vizit költségeit. A BRFK általuk közölt válasza szerint a rendőri biztosítás összesen 67 millió 638 ezer forintjukba került.

Frissítés: az ORFK újabb kérdésünkre tisztázta, hogy a BRFK által közölt kisebb összeg „nyilvánvalóan” csak a BRFK költségeit tartalmazta. „A mai napon önnek küldött válaszunkban szereplő összeg pedig az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv összes költségét foglalja magába, ami a BRFK költségét is tartalmazza.”

Arra nem válaszolt az ORFK, hogy a kiadásokból megtérít-e valamennyit a török állam, illetve kárpótol-e a városlakóknak okozott kellemetlenségért. A rendőrség korábban ezeket a magyarázatokat adta, ezeket némiképp kiegészítik a kérdéseinkre adott további válaszok, amelyeket teljes terjedelemben közlünk.

A mai, Erdogan elnök látogatása miatti budapesti lezárások során a rendőrség gyakorlatilag körbezárt embereket a város különböző pontjain, akiket semerre sem engedtek távozni hosszú időn keresztül. Miért, mire alapozva intézkedtek így? 

Tájékoztatjuk, hogy valamennyi intézkedés alapját a nemzetközileg védett személyek, köztük a diplomáciai képviselők ellen elkövetett bűncselekmények megelőzéséről és megbüntetéséről szóló, New Yorkban, az Egyesült Nemzetek Közgyűlése XXVIII. ülésszakán, az 1973. évi december hó 14. napján elfogadott egyezmény kihirdetéséről szóló 1977. évi 22. törvényerejű rendelet képezi, amely minden részes állam – így Magyarország számára is – kötelezővé teszi, hogy minden gyakorlati intézkedést megtegyen, hogy megelőzze a területén az olyan előkészületeket, amelyek a védett személyek elleni bűncselekmények elkövetésére irányulnak. A rendőrség a védett állami vezető látogatása kapcsán egyes útvonalak lezárására és területbiztosításra intézkedett, amely lezárásokról megelőzően közleményt tett közzé. 

Ez a helyzet nemcsak a konvoj áthaladása alatt, hanem előtte és utána is hosszú ideig fennállt. Mi az oka annak, hogy fél-egy órával a konvoj érkezése előtt sem lehet - akár rendőri kísérettel - átkelni egy út másik oldalára? 

A rendőrség a zárásokat a szükséges ideig tartotta fent. 

Mennyi rendőr volt szolgálatban emiatt? 

A biztosításban megfelelő létszámú rendőr, a szükséges eszközök igénybevételével vett részt. 

Lesznek-e bármilyen - akár személyi - következményei a rendőrségen a mai esetnek? 

Amennyiben a rendőri biztosítással kapcsolatban panasz érkezik, azt kivizsgáljuk.