Az év szava Németországban: tiszteletnyugdíj

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A tiszteletnyugdíj (Respektrente) 

kifejezést választotta az év németországi közéleti szavának a német nyelvtudományi társaság (GfdS). Pénteken ismertetett döntésük indoklása szerint ez a kifejezés jellemzi a legjobban 2019 közéleti vitáit. 

Az új nyugdíjellátási formáról november elején állapodtak meg a kormánypártok, csaknem egy évig tartó vita után. A hivatalosan alapnyugdíjnak (Grundrente) nevezett intézmény arra a szociáldemokrata követelésre épül, hogy a társadalomnak az öregségi nyugdíjminimumnál nagyobb járandósággal kell elismernie mindazok teljesítményét, akik 35 év szolgálati idő után vonulnak nyugdíjba. Ezt biztosítja az új juttatás, amely a mindenkori nyugdíjminimumnál 10 százalékkal nagyobb összegre egészíti ki az érintettek járandóságát. 

A GfdS elnökségéből és tudományos munkatársaiból álló zsűri először 1971-ben, 1977 óta pedig minden évben megvizsgálja a közbeszédben gyakran előforduló szavakat, kifejezéseket - régieket és új szóalkotásokat -, majd kiválasztja azt, amely szerinte a leginkább jellemző az adott évre, és összeállít egy listát a további legfontosabb szavakból. 

A tiszteletnyugdíj után, a lista második helyén a 

rollerkáosz (Rollerchaos) 

kifejezés szerepel, amely annak révén terjedt el, hogy idén engedélyezték a nagyvárosokban az elektromos rollereket üzemeltető közösségi járműkölcsönző szolgáltatások elindítását, és így sokhelyütt hátrahagyott rollerek nehezítik a gyalogos közlekedést. 

A harmadik a 

Fridays for Future (Péntekenként a jövőért), 

egy nemzetközi civil éghajlatvédelmi tiltakozó mozgalom angol neve. A mozgalom idén igen széles körű támogatást nyert Németországban, megmozdulásain rendre százezrek vesznek részt. 

A listán szerepel még a többi között a 

  • Brexit-fáradtság (brexitmüde), amely a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) körüli viták elhúzódásából fakadó fásultságra utal, és a 
  • méhpusztulás (Bienensterben) is, amely idén vészes méreteket öltött Németországban, és így fontos közéleti téma lett. 

Tavaly a hőségkorszak (Heisszeit) kifejezést választották az év szavának a nyáron sorra megdőlt hőmérsékleti rekordok miatt. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.