Micsoda barátság: Szijjártó külügyminiszter nyitotta meg a luxusszállóvá alakított Párisi udvart

gazdaság
2019 november 29., 12:43
comments 197
Balról jobbra: Zuhair Awad, Szíjjártó Péter, Sameer Hamdan.
photo_camera Balról jobbra: Zuhair Awad, Szíjjártó Péter, Sameer Hamdan. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Személyesen Szijjártó Péter külügyminiszter nyitotta meg pénteken a Párisi udvar felújításával kialakított luxussszállodát, ami annak a két, harminc éve Magyarországon élő palesztin-jordán üzletembernek, Sameer Hamdannak és Zuhair Awadnak az érdekeltsége, akik jó kapcsolatot ápolnak a miniszterelnökkel és környezetével.

A nyolcvanas években Magyarországra érkezett, kezdetben a Keleti pályaudvarnál pénzváltással foglalkozó férfiak később szállodaipari vállalkozást alapítottak Mellow Mood néven. 

Zuhair Awad testvérét, Naji Awadot 1995-ben a Práter utcában az autójával együtt felrobbantották. Mivel a testvérek apja sajtóértesülések szerint a palesztin vezető, Jasszer Arafat környezetéhez tartozott, a Blikk egy rivális palesztin csoport vagy az izraeli titkosszolgálat művének tippelte a gyilkosságot. Az Origo viszont arról írt 2000-ben, hogy a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága egy parlamenti vizsgálóbizottságnak írt jelentésében azt írta, hogy a Práter utcai robbantás összefügg az Aranykéz utcaival és az úgynevezett olajos bűncselekményekkel.

A Pesti Srácok 2013-ban ezzel összhangban arról írt, hogy az Aranykéz utcában felrobbantott maffiózó, Boros Tamás egy videóra vett vallomásában arról beszélt, hogy Naji Awad haláláig Portik Tamás olajmaffiózó pénzváltója lett volna, de az olajpénzből eltűnt 500 millió forint, mire a felek összevesztek.

Érdemkeresztek

Sameer Hamdan és Zuhair Awad, a Mello Mood két tulajdonosa 2012-ben Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetést kapta a Fidesz-kormánytól.

photo_camera A kitüntetés nagy pillanata 2012-ben Németh Lászlóné fejlesztési miniszterrel.

Az eseményről szóló hírben szerepelt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban zajlott ünnepélyes átadáson jelen volt Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja is. Zaid Naffa arról ismert, hogy állítólag ő hozta össze Orbán miniszterelnököt az amerikaiak által terrorügyekben körözött Gaith Pharaonnal, illetve amikor magyar állampolgárságért folyamodott Pharaonnal együtt, megbukott a TEK terrorátvilágításán.

A Hamdan-Awad-páros Buddha bar nevű, idén bezárt luxusszállóját, ami szinte szomszédos volt a Párisi udvarral, személyesen Orbán miniszterelnök nyitotta meg. (Ott az épület nem volt a Mellow Mood tulajdonában, hanem bérelték az ingatlant.) 

A miniszterelnök az akkori avatóbeszédében külön kitért rájuk, amikor sztorizva elmesélte, hogy a két jordán üzletember eredetileg „tanulni jött Magyarországra, jól érezték magukat, megszerettek bennünket, láttak lehetőséget, itt maradtak. Kicsiben kezdték és sokra vitték”.

„Mindig is örülök annak, ha azt látom, hogy Magyarországon a magyar gazdaság nemcsak a magyaroknak, hanem a külföldieknek is kínál lehetőséget. És a tehetséges emberek, jöjjenek a világ bármely sarkából, Magyarországon megtalálják a számításukat”

- mondta Orbán 2012-ben. 

Arra is kitért, hogy szerinte „a magyarok a szívük mélyén nyitottak, vendéglátóak, együttműködésre készek és nagyvonalúak. Sőt, örömüket lelik a nagyvonalúságban. Ez is egy olyan tulajdonság, ami visszahozhatja a régi Budapest hangulatát, hiszen a kommunizmus előtti Budapest nyitott, nagyvonalú, lovagias város volt. Mindenkit befogadott, mindenkinek adott egy esélyt és minden jóakaratú embert örömmel fogadott." És az arabok beruházása szerinte ebből hozhat vissza valamit.

A Párisi Udvar Hotel Budapest szálloda a hivatalos megnyitó napján.
photo_camera A Párisi Udvar Hotel Budapest szálloda a hivatalos megnyitó napján. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A kormány egyébként nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a Párisi Udvar fejlesztését. 

Orbánt most valószínűleg azért helyettesítette Szijjártó, mert a kormányfő éppen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét látogatja meg Svájcban. 

A Párisi Udvar pénteki megnyitóján Szíjjártó Péter is megemlítette, hogy a több mint 100 éves műemléképület felújításának 13 milliárd forintot meghaladó beruházásához az állami Eximbank 8,2 milliárd forintos hitelt nyújtott. A Buddha Bar ugyancsak ebből a forrásból kapott hitelt annak idején.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.