Szólt az ajatollah, lemond az iraki miniszterelnök

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Mahdi miniszterelnök egy tábornok temetésén október végénFotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Ádil Abdel Mahdi benyújtja lemondását, hogy a törvényhozás új kormányt választhasson - jelentette be az iraki miniszterelnök péntek délután. Az általa aláírt közlemény szerint ezzel az ország legbefolyásosabb imámjának felszólítására reagál. 

Mahdit egy éve nevezték ki kormányfőnek az iraki politikai tömbök közti megállapodás révén. Mostani lépését a 

hetek óta tartó kormányellenes tüntetések után jelentette be, amelyekben már 400 ember vesztette életét. 

Csütörtökön legalább negyvenöt tiltakozó halt meg a dél-iraki Násziríjában, Nedzsefben és Bagdadban. Ez volt a két hónapja kezdődött, erőszakba torkolló tüntetéshullám egyik legvéresebb napja

Egy kormányellenes tüntető nyitott koporsóját viszik Najaf utcáinFotó: HAIDAR HAMDANI/AFP

Ali asz-Szisztáni ajatollah, Irak legmagasabb rangú síita imámja pénteken felszólította a parlamentet, hogy vonja meg a bizalmat a kormánytól a békés tüntetők ellen alkalmazott erőszak miatt, és hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a békésen és az erőszakhoz folyamodó tiltakozók között. 

Pénteken délig további három tüntetőt lőttek agyon és nyolcat sebesítettek meg rendőrök Nedzsefben. 

Mahdi lemondásának hírét ugyanakkor kitörő örömmel fogadták a tüntetők Bagdadban és más városokban. 

A parlament a tervek szerint legközelebb vasárnap ül össze. (Reuters, MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.