Folytatódik az iraki tüntetéssorozat, most tizenhárman haltak meg

Legalább tizenhárman meghaltak és hetvenen megsérültek csütörtökön az iraki Násziríja városában, ahol tovább folytatódnak az elmúlt hetek kormányellenes tüntetései. A BBC szerint a biztonsági erők tüzet nyitottak és könnygázt is bevetettek, hogy kiürítsenek két, a tiltakozók által elfoglalt hidat. 

Az iraki hadsereg bejelentette, hogy külön egységet hoztak létre a krízis kezelésére, „a biztonság megteremtésére és a rend visszaállítására”. A BBC viszont úgy tudja, a násziríjai tüntetők urai a helyzetnek, és „rendőröket kergetnek az utcákon, sikátorokban”.

A demonstrálók elsősorban a korrupcióval vádolt kormány lemondását követelik, amely szerintük nem tesz eleget a gazdaság stagnálása ellen, nem javít a botrányosan gyenge állami szolgáltatások színvonalán. Sokan Irán növekvő iraki befolyása ellen is tiltakoznak, szerdán az iráni konzulátus épületét is felgyújtották.

Szerdai tüntetők az iráni konzulátusnálFotó: -/AFP

A tüntetések első hulláma október elején volt, akkor 149-en haltak meg. Némi szünet után október végén kezdődtek újra a tömeges demonstrációk, azóta ismét többen meghaltak, Bagdadban kijárási tilalmat is elrendeltek. Néhány hete a tüntetőknek a dél-iraki olajkitermelésben is sikerült zavart okozniuk

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.