Folytatódik az iraki tüntetéssorozat, most tizenhárman haltak meg

külföld
2019 november 28., 10:42
comments 12

Legalább tizenhárman meghaltak és hetvenen megsérültek csütörtökön az iraki Násziríja városában, ahol tovább folytatódnak az elmúlt hetek kormányellenes tüntetései. A BBC szerint a biztonsági erők tüzet nyitottak és könnygázt is bevetettek, hogy kiürítsenek két, a tiltakozók által elfoglalt hidat. 

Az iraki hadsereg bejelentette, hogy külön egységet hoztak létre a krízis kezelésére, „a biztonság megteremtésére és a rend visszaállítására”. A BBC viszont úgy tudja, a násziríjai tüntetők urai a helyzetnek, és „rendőröket kergetnek az utcákon, sikátorokban”.

A demonstrálók elsősorban a korrupcióval vádolt kormány lemondását követelik, amely szerintük nem tesz eleget a gazdaság stagnálása ellen, nem javít a botrányosan gyenge állami szolgáltatások színvonalán. Sokan Irán növekvő iraki befolyása ellen is tiltakoznak, szerdán az iráni konzulátus épületét is felgyújtották.

photo_camera Szerdai tüntetők az iráni konzulátusnál Fotó: -/AFP

A tüntetések első hulláma október elején volt, akkor 149-en haltak meg. Némi szünet után október végén kezdődtek újra a tömeges demonstrációk, azóta ismét többen meghaltak, Bagdadban kijárási tilalmat is elrendeltek. Néhány hete a tüntetőknek a dél-iraki olajkitermelésben is sikerült zavart okozniuk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.