Olajmezők felé vezető utak fölött hintáznak az iraki tüntetők

külföld
2019 november 06., 16:03
comments 12

Tüntetők eltorlaszoltak Irak déli részén több, a környékbeli olajmezők felé vezető utat szerdán - közölték iraki olajipari és biztonsági források.

A dpa hírügynökség szerint a tüntetők a Míszán iraki állami olajtársaság mezői felé vezető utakon gyülekeztek, s egyebek közt munkát követeltek.

Helyi biztonsági források szerint a többtucatnyi tiltakozó egy időre megállította a finomító felé tartó olajszállító tartálykocsikat is, ez pedig egy időre fennakadást okozott a dél-iraki Zíkár tartomány több részében.

A múlt héten ismét tiltakozások voltak Umm Kaszrban, az ország egyetlen mélyvizű kikötővárosában is, és az ország más nagyvárosaiban. Bászrában például az utak fölötti táblákon hintáztak a tüntetők:

link Forrás

Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök kedden arra figyelmeztetett, hogy az olajkitermelés akadályozása csupán nehezebb helyzetbe hozná az ország így is gyengélkedő gazdaságát.

Irakban október eleje óta folynak a tiltakozások, amelyekben már több mint 260-an vesztették életüket, a sebesültek száma pedig meghaladta a 11 ezret. A rohamrendőrök és a biztonsági erők más alakulatai a demonstrációk feloszlatására a többi közt könnygázt és éles lőszert is bevetnek.

A tüntetők a mindent átható korrupció és a munkanélküliség ellen tiltakoznak, a kormány lemondását követelik, az utóbbi napokban pedig a szomszédos Irán ellen fordultak, tiltakozva a teheráni rezsim Irak belpolitikájába történő beavatkozása és a Teheránhoz köthető nagyhatalmú síita milíciák tevékenysége ellen. Szakértők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Huszein 2003-as bukása óta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.