Olajmezők felé vezető utak fölött hintáznak az iraki tüntetők

Tüntetők eltorlaszoltak Irak déli részén több, a környékbeli olajmezők felé vezető utat szerdán - közölték iraki olajipari és biztonsági források.

A dpa hírügynökség szerint a tüntetők a Míszán iraki állami olajtársaság mezői felé vezető utakon gyülekeztek, s egyebek közt munkát követeltek.

Helyi biztonsági források szerint a többtucatnyi tiltakozó egy időre megállította a finomító felé tartó olajszállító tartálykocsikat is, ez pedig egy időre fennakadást okozott a dél-iraki Zíkár tartomány több részében.

A múlt héten ismét tiltakozások voltak Umm Kaszrban, az ország egyetlen mélyvizű kikötővárosában is, és az ország más nagyvárosaiban. Bászrában például az utak fölötti táblákon hintáztak a tüntetők:

Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök kedden arra figyelmeztetett, hogy az olajkitermelés akadályozása csupán nehezebb helyzetbe hozná az ország így is gyengélkedő gazdaságát.

Irakban október eleje óta folynak a tiltakozások, amelyekben már több mint 260-an vesztették életüket, a sebesültek száma pedig meghaladta a 11 ezret. A rohamrendőrök és a biztonsági erők más alakulatai a demonstrációk feloszlatására a többi közt könnygázt és éles lőszert is bevetnek.

A tüntetők a mindent átható korrupció és a munkanélküliség ellen tiltakoznak, a kormány lemondását követelik, az utóbbi napokban pedig a szomszédos Irán ellen fordultak, tiltakozva a teheráni rezsim Irak belpolitikájába történő beavatkozása és a Teheránhoz köthető nagyhatalmú síita milíciák tevékenysége ellen. Szakértők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Huszein 2003-as bukása óta. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.