Egy orosz cég próbálta feltörni az ohiói választási rendszert novemberben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Oroszok állhattak egy, az ohiói választási rendszert idén november 5-én ért támadás mögött, véli az állam republikánus belügyminisztere. Aznap választások és népszavazások voltak az USA több államában, így Ohióban is. Frank LaRose szerint "viszonylag szofisztikálatlan" támadásról van szó, a támadók célja valójában inkább csak a rendszer feltérképezése, a támadható pontok megtalálása lehetett.

LaRose szerint a támadás Panamából érkezett, de egy orosz tulajdonban levő céghez köthető. A támadók LaRose elmondása szerint az ő, választásokat is felügyelő hivatalának weboldalára próbáltak kártékony kódokat csempészni. A behatolást az állam kiberinfrastruktúráját védő, Albert névre keresztelt rendszer észlelte.

Bár LaRese megjegyzése szerint "a jó fiúk nyerték a napot, a rossz fiúk vesztettek", azt azért ő is megjegyezte, hogy az ilyen támadások alapvető célja valójában a közbizalom megingatása a választási rendszerek tisztaságában. Ezzel ugyanis megkérdőjelezhetővé válik a hatalom legitimációja, márpedig Oroszország hosszú távú stratégiája a zavarkeltés. (Via AP)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.