Olyan almafajtát nemesítettek, ami egy évig is friss marad

2019 december 1., vasárnap 17:10
139
Szüretelik az új csodaalmát, a Kozmikus Roppanást. A név második része magától értetődő, a kozmikus jelzőt a piros héjat pettyező sárgás foltok ihlették. Fotó: Elaine Thompson/AP

Vasárnaptól kapható az Egyesült Államokban az amerikai almaipar új csodafegyvere, a Kozmikus Roppanás (Cosmic Crisp). A hibridet a Honeycrisp és az Enterprise fajok keresztezésével nemesítették, vagyis nem génmódosított. Ezt nem árt hangsúlyozni, mert szinte hihetetlen annak fényében, hogy ez az új almafajta állítólag egy teljes éven át frissen marad a leszüretelése után.

Az új fajta nemesítése elég költséges mulatság volt, tízmillió dollárba került. Épp ezért a következő évtizedben csak a fajtanemesítést végső soron finanszírozó Washington állam almatermesztői termeszthetik majd.

"Ez egy ultraropogós, viszonylag kemény húsú, kiegyensúlyozottan édes és savanykás, nagyon zaftos fajta" - jellemezte az új hibridet Kate Evans, aki a Washington Állami Egyetem nemesítési programjának egyik vezetője volt. Elmondása szerint a gyümölcs húsa lassan barnul, és hűtve akár 12 hónapig is tárolható.

A sikeres nemesítési program részeként 12 millió Cosmic Crisp almafát ültettek az államban. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt