Olyan almafajtát nemesítettek, ami egy évig is friss marad

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Szüretelik az új csodaalmát, a Kozmikus Roppanást. A név második része magától értetődő, a kozmikus jelzőt a piros héjat pettyező sárgás foltok ihlették.Fotó: Elaine Thompson/AP

Vasárnaptól kapható az Egyesült Államokban az amerikai almaipar új csodafegyvere, a Kozmikus Roppanás (Cosmic Crisp). A hibridet a Honeycrisp és az Enterprise fajok keresztezésével nemesítették, vagyis nem génmódosított. Ezt nem árt hangsúlyozni, mert szinte hihetetlen annak fényében, hogy ez az új almafajta állítólag egy teljes éven át frissen marad a leszüretelése után.

Az új fajta nemesítése elég költséges mulatság volt, tízmillió dollárba került. Épp ezért a következő évtizedben csak a fajtanemesítést végső soron finanszírozó Washington állam almatermesztői termeszthetik majd.

"Ez egy ultraropogós, viszonylag kemény húsú, kiegyensúlyozottan édes és savanykás, nagyon zaftos fajta" - jellemezte az új hibridet Kate Evans, aki a Washington Állami Egyetem nemesítési programjának egyik vezetője volt. Elmondása szerint a gyümölcs húsa lassan barnul, és hűtve akár 12 hónapig is tárolható.

A sikeres nemesítési program részeként 12 millió Cosmic Crisp almafát ültettek az államban. (Via BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.