A MÁV ezt a napot már elengedte

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Hiába visszatérő jelenség minden évben, az első hóesés a mai napig leküzdhetetlen nehézségek elé állítja a fél országot, azon belül is kiemelten a Magyar Államvasutakat. Már kora reggel kaptunk beszámolót olvasónktól arról, hogy éppen Veresegyházán vesztegel, ahol csak arról tájékoztatták őket, hogy nincs ember a befagyott váltó letakarítására. A Mávinform már akkor arról tájékoztatta az utasokat, hogy az érintett Budapest-Vácrátót-Vác vonalon a járatok menetideje gyakorlatilag megduplázódott.

És az ezen a vonalon közlekedők még jól is jártak. A hasonló menetidejű Kecskemét-Cegléd távon, mint a képen is látható, már 180 perces késést jósolnak.

A MÁV késésszámláló szoftvere igen fejlett lehet, jósol 166, 137, 128 perces késéseket is, ami meglepően pontos becslés a műfajban egy cégtől, ami alapvetően nem szokta tudni tartani a menetrendjét.

Kollégánk, Tamás Bence a rákospalotai állomás kijelzőjét fényképezte. Ezen nem is a késések mértéke a meglepő, hanem a járatok száma. Mint írja, ilyentájt amúgy tele szokott lenni a kijelző információval, de ma úgy tűnik, hogy csak három járatnak sikerült útra kelnie.