A firenzei bazilika papja letiltotta a Requiemet

vallás
2019 december 03., 16:21

Nem engedi a Requiemet játszani a firenzei bazilikában Paolo Bocci atya, aki áthelyezteti a minden évben december 5-én - Mozart halálának a napján - megtartott koncertet egy kisebb terembe. 

Az előadáson a salzburgi zeneszerző zenéjét évente mintegy 1500 fős közönség hallgatta a Santa Croce (Szent Kereszt) bazilikában. Idén azonban Mozart Requiemjét és az Ave Verum Corpus című művet bemutató koncertet a felszentelt, történelmi Utolsó vacsora termébe (Cenákulumba) helyezik át, ahol csupán 300 fős közönség fér el. 

A világörökség részét képező székesegyház éjjel
photo_camera A világörökség részét képező bazilika éjjel Fotó: Stuart Black/robertharding

Az előadást minden évben az Opera Santa Croce alapítvány szervezi és a Firenzei Kamarazenekar adja elő Giuseppe Lanzetta karmester vezetésével. A koncert ráadásul már nem lesz ingyenes. A nézőknek 10 eurós belépődíjat kell fizetniük, a bevételt jótékony célra fordítják. 

A bazilikát csak néhány hónapja vezető Paolo Bocci szerint Mozart Requiemje nem felel meg az adventi időszak légkörének, ezért nem lehet előadni a bazilikában. 

Az atya tagadta, hogy azért akadályozná koncertet, mert Mozart szabadkőműves volt.

Riccardo Muti sztárkarmester is szót emelt Bocci döntése ellen. „A szabadkőműves páholyok Mozart idejében egészen más jelentéssel bírtak, mint ma” - mondta a Corriere della Sera napilapnak adott interjújában. Kiemelte: hibának tartja, hogy nem adják elő a Requiemet a bazilikában, mivel a mű kultúránk univerzális értéke.

Tommaso Sacchi kultúráért felelős firenzei tanácsos is bírálta Bocci döntését. „Egy olyan zseni, mint Mozart, nem lehet vita tárgya. A Santa Croce Firenze egyik legrégebbi temploma, tele történelemmel és művészettel. A Requiemet az elmúlt években mindig nagy sikerrel mutatták ott be.” (MTI)