Larry Page és Sergey Brin távozik a Google anyavállalatának éléről

külföld
2019 december 04., 05:23

A Google két társalapítója, Larry Page és Sergey Brin lemond a Google fölé emelet anyacég, az Alphabet vezérigazgatói, illetve elnöki posztjáról, ugyanakkor a vállalat igazgatótanácsában ott maradnak. 

Larry Page és Sergey Brin 2000-ben, két évvel a Google alapítása után
photo_camera Larry Page és Sergey Brin 2000-ben, két évvel a Google alapítása után Fotó: Randi Lynn Beach/AP

Az Alphabet közleménye szerint a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai veszi át az Alphabet igazgatását is. Az Alphabetet 2015-ben hozták létre, hogy a szűken vett internetes szolgáltatásoknál nagyobb ívű projekteket ez a cég vigye. 

A Google két alapítója a jövőben új projektek elindítására kíván koncentrálni, ugyanakkor aktív részvényesek és igazgatósági tagok maradnak, írták közös blogposztjukban. Szerintük itt volt az ideje átstrukturálni az Alphabet és a Google menedzsmentjét, és úgy érezték, más már jobban tudna vezetni a céget. A két, egyaránt 46 éves társalapító így a 47 éves Pichaira bízta az anyacég vezetését is. Pichai Indiában született, mérnöki tanulmányait is ott kezdte el, majd amerikai egyetemeken folytatta, 2004-ben lett az 1998-ban alapított Google alkalmazottja. 

Sundar Pichai
photo_camera Sundar Pichai Fotó: Jeff Chiu/AP

Page és Brin továbbra is közösen 51 százalékos szavazati joggal fog rendelkezni az igazgatótanácsban, azaz lehet hogy a napi munkából ugyan valóban nem veszik ki többet a részüket, de az Alphabet és a Google sorsának alakulásában továbbra is övek lehet majd a döntő szó. Mindkét alapító becslések szerint nagyjából 50 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, a vonatkozó listák szerint a világ 10., illetve 14- leggazdagabb emberei ők. (BBC)