Le Monde: 15 orosz kém támaszpontként használta a francia Alpokat

külföld
2019 december 04., 19:14

Tizenöt orosz kém használta támaszpontként a francia Alpok településeit egész Európa területén végrehajtott különböző műveletekhez – írja a Le Monde.

A francia lap csütörtöki számában – amiből hírügynökségek előzetesen ismertettek részleteket – az áll, hogy a kémek az orosz katonai felderítés (GRU) ügynökei voltak, és a hírszerzőknek bérgyilkosságok és szabotázsakciók elkövetése mellett üzenetek átadására szolgáló titkos postafiókok fenntartása volt a feladatuk.

A kémek egyike állítólag részt vett abban a meghiúsult merényletben, amit 2018. március 4-én követtek el az angliai Salisburyben Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen. A nyugati hírszerzéseknek a Szkripal-ügyben folytatott nyomozásai vezettek az orosz kémek nyomára.

A lap úgy tudja, 2014 és 2018 között az ügynökök több olyan kisebb délkelet-franciaországi településen is megfordultak, mint Annemasse, Chamonix és Évian. A hírszerzők többek közt Bulgáriában, Moldovában és Montenegróban tevékenykedtek, de Franciaországban nem. A Le Monde szerint a hatóságoknak nem sikerült sem fegyvereket, sem más, a kémtevékenységgel kapcsolatos anyagot lefoglalniuk. (MTI)