Az orosz ortodox egyháznak nem tetszik, hogy szigorúbban büntetnék a családon belüli erőszakot

külföld
2019 december 05., 08:28

Tiltakozik az orosz ortodox egyház, mert egy új, orosz törvénytervezet szigorúbban büntetné a családon belüli erőszakot. A családügyi, anyaság- és gyermekkorvédelmi patriarkátusi bizottság szerint a törvény „figyelmen kívül hagyja a józan ész, az igazság és az egyenlőség egyetemesen elfogadott jogi alapelveit”.

Az egyház szerint a törvény nyíltan családellenes, és

„sérti azoknak a jogait, akik másoktól eltérő családi életmódot folytatnak, és másképp nevelik a gyereküket”.Azt írják, ha elfogadják a törvényt, az „aláássa majd a normális családi kötelékeket, melyek kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapulnak”.

Orosz ortodox pópa áldást oszt a Szojuz TMA-13M orosz űrhajó kilövőállása előt 2014-ben Bajkonurban
photo_camera Orosz ortodox pópa áldást oszt a Szojuz TMA-13M orosz űrhajó kilövőállása előt 2014-ben Bajkonurban Fotó: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Velük ellentétben az orosz törvényhozás mindkét házának elnöke támogatja a javaslatot. A tervezet egyik benyújtója, Oksana Pushkina azt mondta, más nőkkel együtt ő is kapott már fenyegetéseket az ultrakonzervatív „Forty Times Forty” csoporttól. 

Pushkina évtizedeken át médiaszereplőként volt ismert, főleg Kreml-párti kiadványokban bukkant fel, míg 2015-ben képiselő nem lett. Bár a javaslat kidolgozásában résztvevő jogvédők kritizálják, amiért több elképzelésük kimaradt a törvényből, így is Pushkinát tartják az egyetlen feminista hangnak az orosz törvényhozásban. (Meduza