EU: Egyértelműen szabályozni kell a stabil kriptopénzrendszerek működését

eu
2019 december 05., 15:55

Az Európai Unióban egyetlen globális stabil kriptopénzrendszer sem kezdheti meg a működését addig, amíg jogi, szabályozási és felügyeleti problémák és kockázatok merülnek fel azokkal kapcsolatban, és ezeket nem tudják kezelni – közölte az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság a stabil kriptopénzekről közösen elfogadott nyilatkozatban, ami szerint egyértelmű jogi helyzetet kell kialakítani.

A nyilatkozat szerint a technológiai innováció jelentős gazdasági haszonnal járhat a pénzügyi ágazatnak, előmozdítja a versenyt, bővíti a fogyasztók választási lehetőségeit, növeli a hatékonyságot, költségmegtakarítást eredményez a pénzügyi intézményeknek és általában a gazdaságnak.

De az aláírók arra is figyelmeztettek, hogy a rendszerek kockázatokat is jelentenek például a fogyasztóvédelem, a magánélet tiszteletben tartása, az adózás, a kiberbiztonság, a pénzmosás, a terrorizmus-finanszírozás, a jogbiztonság terén.

Egyes, közelmúltban megjelent globális léptékű projektek nem adnak elég tájékoztatást arról, hogy pontosan hogyan akarják kezelni a kockázatokat és működtetni az üzleti tevékenységüket. Addig nem tanácsos globális stabil kriptopénzprojekteket és -rendszereket működésbe léptetni, amíg nincs megoldás azok kockázataira, és maradnak aggályok – írták.

A globális stabil kriptopénzekkel járó kihívások kezeléséhez összehangolt globális válaszra van szükség, az EU-s tanács és a bizottság készen áll arra, hogy gyorsan, az Európai Központi Bankkal (EKB) és a tagállami meg az európai felügyeleti hatóságokkal együttműködésben fellépjen – közölték. (MTI)