Gránátot dobtak a menekült gyerekek befogadóközpontjára Madridban

külföld
2019 december 05., 05:39

Szerda délelőtt furcsa tárgyat találtak a kísérő nélküli, menekült gyerekek madridi központjának teraszán. Kiderült, hogy egy kézigránát az, ezért a rendőrség nem sokkal később kiürítette az épületet, majd felrobbantották a kis mennyiségű robbanóanyagot tartalmazó gránátot, amit valaki egy táskában hajított be odakintről. Senki sem sérült meg, írja a Guardian

A befogadóközpont épülete
photo_camera A befogadóközpont épülete Fotó: Google Street View

A támadásra azok után került sor, hogy Santiago Abascal, a szélsőjobboldali Vox vezetője nemrég azt mondta, a környéken élők veszélyben érzik magukat a bent lakó, jelentős részben afrikai származású gyerekek miatt. 

„Egy madridi munkásnegyedben, Hortalezában lakom. Akármikor kimegyek az utcára, mindig olyan nőkbe futok bele, akik azt mondják, a rendőrség megkérte őket, hogy ne hordják az ékszereiket. Anyákkal találkozom, akik félnek, késő este megtámadják az utcán a lányaikat” - mondta egy választási vitában. Hozzá hasonlóan a párt madridi vezetője, Rocío Monasteio is „komoly problémának” nevezte a gyerekek jelenlétét. 

Santiago Abascal a Vox nagygyűlésén
photo_camera Santiago Abascal a Vox nagygyűlésén Fotó: Manu Fernandez/AP

„Ide vezet a gyűlöletbeszéd” - reagált a Twitteren Adriana Lastra, a kormányzó szocialisták politikusa. „Az interneten, az utcán és az intézményeinkben is küzdenünk kell ellene.”

A Vox - amelynek felemelkedéséről itt írtunk részletesen - szintén elítélte a támadást, de közleményükben azzal vádolták a többi pártot, hogy politikai tőkét próbálnak kovácsolni az esetből. 

Nem először vették célba a befogadóközpont lakóit: a novemberi választások előtt néhány gyereket evezőlapátokkal és ütőkkel támadtak meg.