Gránátot dobtak a menekült gyerekek befogadóközpontjára Madridban

Szerda délelőtt furcsa tárgyat találtak a kísérő nélküli, menekült gyerekek madridi központjának teraszán. Kiderült, hogy egy kézigránát az, ezért a rendőrség nem sokkal később kiürítette az épületet, majd felrobbantották a kis mennyiségű robbanóanyagot tartalmazó gránátot, amit valaki egy táskában hajított be odakintről. Senki sem sérült meg, írja a Guardian

A befogadóközpont épületeFotó: Google Street View

A támadásra azok után került sor, hogy Santiago Abascal, a szélsőjobboldali Vox vezetője nemrég azt mondta, a környéken élők veszélyben érzik magukat a bent lakó, jelentős részben afrikai származású gyerekek miatt. 

„Egy madridi munkásnegyedben, Hortalezában lakom. Akármikor kimegyek az utcára, mindig olyan nőkbe futok bele, akik azt mondják, a rendőrség megkérte őket, hogy ne hordják az ékszereiket. Anyákkal találkozom, akik félnek, késő este megtámadják az utcán a lányaikat” - mondta egy választási vitában. Hozzá hasonlóan a párt madridi vezetője, Rocío Monasteio is „komoly problémának” nevezte a gyerekek jelenlétét. 

Santiago Abascal a Vox nagygyűlésénFotó: Manu Fernandez/AP

„Ide vezet a gyűlöletbeszéd” - reagált a Twitteren Adriana Lastra, a kormányzó szocialisták politikusa. „Az interneten, az utcán és az intézményeinkben is küzdenünk kell ellene.”

A Vox - amelynek felemelkedéséről itt írtunk részletesen - szintén elítélte a támadást, de közleményükben azzal vádolták a többi pártot, hogy politikai tőkét próbálnak kovácsolni az esetből. 

Nem először vették célba a befogadóközpont lakóit: a novemberi választások előtt néhány gyereket evezőlapátokkal és ütőkkel támadtak meg. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó