Orbán: Visszatérő rémálmunk, hogy egyszer megjelenik a Jóisten Magyarországon

politika
2019 december 05., 12:23

Magyar művekből rendezett kiállítást nyitott meg a tokiói Szépművészeti Múzeumban Orbán Viktor, és az eseményen azt mondta: a magyaroknak bizonyítaniuk kell, hogy a világ jól jár, ha vannak magyarok. Az eseményen Takamado Tsuguko hercegnő azt mondta, máig jól emlékszik több mint 10 évvel ezelőtti magyarországi látogatására, és most ez a tárlat tovább erősíti a magyar-japán kapcsolatokat.

Orbán megnyitja a tárlatot a tokiói Szépművészeti Múzeumban 2019. december 5-én.
photo_camera Orbán megnyitja a tárlatot a tokiói Szépművészeti Múzeumban 2019. december 5-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Kincsek Budapestről: európai és magyar mesterművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából című tárlat megnyitóján Orbán azt mondta: egy japán nehezen értené meg a magyarokat, mert Japán egy nagy nemzet, négyszer akkora a területe, mint Magyarország, a népessége pedig tízszer akkora, és egy japán biztosan azt gondolja, hogy japán ember mindig volt, van és lesz, japánok nélkül nem lehet elképzelni a világot.

Ezzel szemben a magyar egy kisebb nemzet, mint a japán, ezért az a gondolat motoszkál bennünk, hogy a világot, az emberiséget Magyarország és a magyarok nélkül is el lehet képzelni, „visszatérő rémálmunk”, hogy egyszer megjelenik a Jóisten Magyarországon, megkérdez minket, mi végre vagyunk a világon, és ha mi nem tudunk válaszolni, kihúz minket a nagy könyvből, ahova a nemzetek vannak felírva – mondta.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán szerint a magyarok azért innovatívak, azért képesek olyan világszínvonalú alkotásokra, mint amilyeneket itt is látni, mert bizonyítaniuk kell, hogy a világnak szüksége van rájuk, a világ jól jár, ha vannak magyarok. Ezért van olyan sok magyar Nobel-díjas, olyan sok magyar olimpiai aranyérem, ezért vannak ilyen művészeti alkotások, ez mind arról szól, hogy „a magyarok helyet követlenek maguknak a Nap alatt” – mondta.

Orbán Viktor azt mondta, amikor Magyarországon japánokkal beszél, az a benyomása, hogy több dolog köt össze minket, mint amennyi elválaszt. Szerinte „a szellem, az érzelmek és az erények közös metszetét” azonnal felismerik, ha egy magyar beszél egy japánnal.

Arról is beszélt, hogy kiemelkedő kulturális beruházás és fejlesztés zajlik most Budapesten, „fantasztikus múzeumi negyedet építünk”, és egy nemzetközi tervpályázat kiírása után két épületet japán építészek terveznek.

A magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének évfordulójáról elmondta: 150 év kerek évforduló, sok módon lehet megünnepelni, mi egy kiállítással ünnepelünk, kultúrával, mert ez méltó két olyan ősi kultúrnemzethez, mint a magyar és a japán.
Több mint 10 ezer km-t tett meg, hogy itt lehessen ma – mondta Orbán, aki szerint Magyarország távoli, furcsa ország, furcsa emberek vannak ott, akiknek lelkülete látható majd a kiállításon.

A miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, akinek munkája által a műalkotások eljuthattak Tokióba, és külön megköszönte Szuzuki Oszamunak (a Suzuki Motor Corporation elnökének), „Magyarország régi barátjának”, aki sokat tett, hogy a kiállítás létrejöhessen.

A tárlat látogatóinak azt kívánta, hogy legyen a művek megtekintése izgalmas időtöltés nekik, ha pedig tetszett, amit láttak, jöjjenek el Magyarországra, szeretettel várjuk őket. Orbán Viktor végül megköszönte a 150 éves barátságot, és azt mondta: „Isten óvja Japánt és a magyarokat!” 

Takamado Cuguko hercegnő (j) és Orbán Viktor miniszterelnök (k) Szinyei Merse Pál Lilaruhás nő című festménye mellett.
photo_camera Takamado Cuguko hercegnő (j) és Orbán Viktor miniszterelnök (k) Szinyei Merse Pál Lilaruhás nő című festménye mellett. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Takamado Tsuguko hercegnő felidézte: 2008-ban járt utoljára Magyarországon, és máig emlékszik a főváros Duna-partjára, a Halászbástyára, a Lánchídra és a múzeumokra. A most megnyíló kiállításon Magyarországot képviselő művek lesznek láthatók, olyan alkotások, amiket Japánban még nem láttak. A tárlat szerinte tovább erősíti a magyar-japán kapcsolatokat.

A kiállítás 2020. március közepéig látható Japánban, a tárlaton 130 mű tekinthető meg, a darabok a művészettörténet 400 évét ölelik fel. A kiállítást a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából rendezik meg. (MTI)