Több mint 50 éhes jegesmedve árasztotta el a csukcsföldi Rürkajpij környékét

ÁLLAT
2019 december 05., 18:08

Az elmúlt napokban elárasztották az éhes jegesmedvék az Oroszország északkeleti részén fekvő Rürkajpij városának környékét – közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Több mint 50 kóborló jegesmedvét számoltak meg a csukcsföldi város térségében, ahol szokatlanul meleg idén a tél, és a közeli tengeri területeken nincs elég jégtakaró, ahol a ragadozók zsákmány után kutathatnának.

„Szinte mindegyik jegesmedve sovány” – mondta Tatjana Minyneko, a WWF helyi szervezetének illetékese, aki azoknak a természetvédőknek a csoportját vezeti, akik megpróbálják elejét venni a vadállatok és a helyi lakosság találkozásának.

Bár a jegesmedvék jelenléte nem szokatlan a térségben, de igen ritka, hogy ilyen nagy számban közelítsék meg a lakott területeket egy időben. December elejéhez képest a térségben szokatlanul meleg az idő, és bár a tengervíz kezd befagyni, a jégtakaró nem elég vastag, hogy a medvéket megtartsa – közölte a WWF.

Hónapokkal ezelőtt egy éhező jegesmedvét figyeltek meg a szibériai Norilszk térségében, a természetes élőhelyétől több 100 km-re délre. Az élelem után kutató éhes állatot befogták és Krasznojarszk állatkertjébe vitték. (MTI)