Angela Merkel Auschwitzba látogatott

külföld
2019 december 06., 11:46
photo_camera Fotó: ROBERT MICHAEL/dpa Picture-Alliance/AFP

Angela Merkel elhaladt az auschwitzi haláltábor hírhedt felirata, az "Arbeit macht frei" alatt. A német kancellár életében először látogatott a koncentrációs táborba felszabadításának közelgő 75. évfordulója előtt.

A náci Németország a becslések szerint csak itt 1,1 millió, túlnyomórészt zsidó emberrel végzett itt.

Merkelt a Német Központi Zsidótanács elnöke, JHosef Schuster, illetve a Német Központi Roma- és Szintitanács elnöke, Romani Rose is elkísérte. A táborban zsidók mellett ezerszámra gyilkoltak meg romákat, lengyeleket, politikai és hadifoglyokat és homoszexuálisokat is.

A haláltábort 1945. január 27-én szabadította fel a szovjet hadsereg. A közelgő évfordulóra több nagy eseményt is szerveztek, de Merkel úgy döntött, hogy már azok előtt ellátogat a táborba. Látogatásával párhuzamosan bejelentették, hogy a német szövetségi kormány hatvan millió euróval támogatja a tábor megőrzésén dolgozó Auschwitz-Birkenau Alapítványt.

Merkel nem az első német kancellár, aki felkereste a tábort. Helmut Schmitt 1977-ben járt ott, Helmut Kohl pedig kétszer is, 1989-ben és 1995-ben. Merkel először járt Auschwitzban, de más náci haláltáborokat, például Buchenwaldot és Dachaut már korábban felkereste. (Via BBC)