Angela Merkel Auschwitzba látogatott

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Fotó: ROBERT MICHAEL/dpa Picture-Alliance/AFP

Angela Merkel elhaladt az auschwitzi haláltábor hírhedt felirata, az "Arbeit macht frei" alatt. A német kancellár életében először látogatott a koncentrációs táborba felszabadításának közelgő 75. évfordulója előtt.

A náci Németország a becslések szerint csak itt 1,1 millió, túlnyomórészt zsidó emberrel végzett itt.

Merkelt a Német Központi Zsidótanács elnöke, JHosef Schuster, illetve a Német Központi Roma- és Szintitanács elnöke, Romani Rose is elkísérte. A táborban zsidók mellett ezerszámra gyilkoltak meg romákat, lengyeleket, politikai és hadifoglyokat és homoszexuálisokat is.

A haláltábort 1945. január 27-én szabadította fel a szovjet hadsereg. A közelgő évfordulóra több nagy eseményt is szerveztek, de Merkel úgy döntött, hogy már azok előtt ellátogat a táborba. Látogatásával párhuzamosan bejelentették, hogy a német szövetségi kormány hatvan millió euróval támogatja a tábor megőrzésén dolgozó Auschwitz-Birkenau Alapítványt.

Merkel nem az első német kancellár, aki felkereste a tábort. Helmut Schmitt 1977-ben járt ott, Helmut Kohl pedig kétszer is, 1989-ben és 1995-ben. Merkel először járt Auschwitzban, de más náci haláltáborokat, például Buchenwaldot és Dachaut már korábban felkereste. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér