A világ legokosabb nyelvésze, mégse tudta, ki az a Baby Yoda

Tbg
KULTÚRA
2019 december 07., 18:53

Noam Chomskynak fogalma sincs arról, ki az a Baby Yoda, derült ki, miután egy érdeklődő arra kérte a világhírű professzort, hogy a téma szakértőjeként válaszoljon arra a kérdésére, szerinte mi lesz az első szava a kis zöld lénynek, aki a legújabb Star Wars-franchise vitathatatlanul legnagyobb érdeklődésre számot tartó szereplője lett.

Jessica Yu ki is posztolta levelét, amelyből kiderül, kifejezetten nyelvészeti szempontból érdekli a kérdés, mert a fantáziavilágokban használt nyelveknek is nyelvi hátteren nyugszik a logikája, de eddig Baby Yodának csak gügyögésre futotta.

„Attól tartok, nem hallottam még Baby Yodáról” - hangzott a letaglózó válasz, amelyet a Business Insider szúrt ki

Yu nem hagyta annyiban, ezért Kokóról, a híres gorilláról küldött egy mémet, aki arról híres, hogy sikerült elsajátítania egy jelnyelvet. Mint kiderült, Chomsky a mémeket úgy általában sem ismeri. Az idős nyelvész egyébként Kokóval kapcsolatban is kiábrándította Yut, ő ugyanis soha nem látott arra tudományos bizonyítékot, hogy Kokó valóban megtanult volna egy jelnyelvet.

Hasonlóan izgalmas, a generációk között húzódó kulturális szakadékra hívta fel a figyelmet az a tavalyelőtti magyar eset, amikor Tamás Gáspár Miklósról, országszerte ismert filozófusról derült ki, hogy nem tudja, ki Palvin Barbara.

Hogy senkiben ne maradjon kétség, és ne kelljen az asztal alá másznia szégyenében, a poszt összes szereplőjét ideteszem:

Baby Yoda, az ismeretlen fajtához tartozó kitalált lény, aki a Star Wars-univerzumban létezik. Ismertebb nála az  öreg Yoda (Boomer Yoda, Jedi Yoda), aki kitanította Luke Skywalkert az Erőből, de már - Kokóhoz hasonlóan - elhunyt.
photo_camera Baby Yoda, az ismeretlen fajtához tartozó kitalált lény, aki a Star Wars-univerzumban létezik. Ismertebb nála az öreg Yoda (Boomer Yoda, Jedi Yoda), aki kitanította Luke Skywalkert az Erőből, de már - Kokóhoz hasonlóan - elhunyt.
Kokó. A legenda szerint saját fajához képest sokat tudott, de ezt tudományosan sosem sikerült igazolni, már azelőtt elhunyt, hogy Baby Yodát kirenderelték volna.
photo_camera Kokó. A legenda szerint saját fajához képest sokat tudott, de ezt tudományosan sosem sikerült igazolni, már azelőtt elhunyt, hogy Baby Yodát kirenderelték volna.
Noam Chomsky. Sokat tud, de nem mindent.
photo_camera Noam Chomsky. Sokat tud, de nem mindent. Fotó: HEULER ANDREY/AFP
TGM a CEU elüldözése elleni tüntetésen 2018 novemberében
photo_camera Tamás Gáspár Miklós filozófus, aki szintén nagyon sokat tud, de nem mindent. Fotó: Halász Júlia
Palvin Barbara fotoodell, akiről egy időben Tamás Gáspár Miklós nem tudta, hogy kicsoda. Arról nincs információnk, hogy Noam Chomsky ismeri-e őt és viszont.
photo_camera Palvin Barbara fotómodell, akiről egy időben Tamás Gáspár Miklós nem tudta, hogy kicsoda. Arról nincs információnk, hogy Noam Chomskyval mi a helyzet.