Szinte teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

2018 júniusában még így nézett ki a Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesés:

A Viktória-vízesés 2018-banFotó: ZINYANGE AUNTONY/AFP

A Zambézi lenyűgöző zuhataga százméteres mélységbe zúdul alá, amivel régóta turisták millióit vonzza Afrikába. Idén novemberben viszont már csak ilyen képeket lehetett készíteni a vízesésről:

A Viktória-vízesés 2019 novemberébenFotó: ZINYANGE AUNTONY/AFP
A Viktória-vízesés 2019 novemberébenFotó: ZINYANGE AUNTONY/AFP

Az óriási víztömegből most szinte semmi sem látszik, mivel az idei, példa nélküli szárazság rekordalacsonyra csökkentette a Zambézi víszintjét, ami még aszályos időszakban sem megszokott. „Most először látjuk ilyennek. Ránk is hatással van, mert az emberek látják az interneten, mi történik, így kevesebb turista jön ide” - idéz a Guardian egy árust, aki a határ zambiai oldalán kínál szuveníreket. 

Edgar Lungu zambiai elnök szerint a vízesés kiszáradása is mutatja, „mit tesz a klímaváltozás a környezetünkkel”, a kutatók azonban óvatosak a kérdésben, hiszen a vízszint és a vízhozam mértékének hullámzása önmagában normális jelenségnek számít. 

Turisták a kiszáradt Viktória-vízesésnélFotó: ZINYANGE AUNTONY/AFP

„Néha nehéz azt megmondani valamiről, hogy egyértelműen a klímaváltozás okozza-e, hiszen mindig is voltak szárazságok” - mondta a Guardiannek Herald Kling hidrológus, Zambézi-szakértő. „Ha a szárazságok gyakoribbá válnak, már mondhatjuk, hogy talán a klímaváltozás teszi”. A Zambézi esetében legutóbb három éve jegyeztek fel súlyos szárazságot.

Richard Beilfuss, az International Crane Foundation elnöke harminc éve tanulmányozza a Zambézit. Szerinte a klímaváltozás késlelteti a monszunt, ami hosszabb száraz időszakhoz és nagy, hirtelen esőzésekhez vezet, így a vizet is nehezebb eltárolni. 

Mivel a zimbabwei és zambiai energiaellátás nagy mértékben támaszkodik a Kariba-gátra, a két ország határán álló, óriási vízerőműre, a szárazság áramkimaradásokhoz is vezetett.

Tavaly a Dél-afrikai Köztársaságot katasztrófa sújtotta területté nyilvánították a szárazság miatt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.