Szinte teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés

klímaváltozás
2019 december 08., 08:15
comments 48

2018 júniusában még így nézett ki a Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesés:

A Viktória-vízesés 2018-ban
photo_camera A Viktória-vízesés 2018-ban Fotó: ZINYANGE AUNTONY/AFP

A Zambézi lenyűgöző zuhataga százméteres mélységbe zúdul alá, amivel régóta turisták millióit vonzza Afrikába. Idén novemberben viszont már csak ilyen képeket lehetett készíteni a vízesésről:

photo_camera A Viktória-vízesés 2019 novemberében Fotó: ZINYANGE AUNTONY/AFP
photo_camera A Viktória-vízesés 2019 novemberében Fotó: ZINYANGE AUNTONY/AFP

Az óriási víztömegből most szinte semmi sem látszik, mivel az idei, példa nélküli szárazság rekordalacsonyra csökkentette a Zambézi víszintjét, ami még aszályos időszakban sem megszokott. „Most először látjuk ilyennek. Ránk is hatással van, mert az emberek látják az interneten, mi történik, így kevesebb turista jön ide” - idéz a Guardian egy árust, aki a határ zambiai oldalán kínál szuveníreket. 

Edgar Lungu zambiai elnök szerint a vízesés kiszáradása is mutatja, „mit tesz a klímaváltozás a környezetünkkel”, a kutatók azonban óvatosak a kérdésben, hiszen a vízszint és a vízhozam mértékének hullámzása önmagában normális jelenségnek számít. 

photo_camera Turisták a kiszáradt Viktória-vízesésnél Fotó: ZINYANGE AUNTONY/AFP

„Néha nehéz azt megmondani valamiről, hogy egyértelműen a klímaváltozás okozza-e, hiszen mindig is voltak szárazságok” - mondta a Guardiannek Herald Kling hidrológus, Zambézi-szakértő. „Ha a szárazságok gyakoribbá válnak, már mondhatjuk, hogy talán a klímaváltozás teszi”. A Zambézi esetében legutóbb három éve jegyeztek fel súlyos szárazságot.

Richard Beilfuss, az International Crane Foundation elnöke harminc éve tanulmányozza a Zambézit. Szerinte a klímaváltozás késlelteti a monszunt, ami hosszabb száraz időszakhoz és nagy, hirtelen esőzésekhez vezet, így a vizet is nehezebb eltárolni. 

Mivel a zimbabwei és zambiai energiaellátás nagy mértékben támaszkodik a Kariba-gátra, a két ország határán álló, óriási vízerőműre, a szárazság áramkimaradásokhoz is vezetett.

Tavaly a Dél-afrikai Köztársaságot katasztrófa sújtotta területté nyilvánították a szárazság miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.