Kirúgta Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Megszüntette Gothár Péter oktatói szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) - írja az Index. Az egyetem honlapjára kitett közlemény szerint az etikai bizottság december 8-án egyhangú döntéssel javasolta Gothár szerződésének azonnali megszüntetését. Upor László rektorhelyettes ezt el is fogadta, az egyetem ezzel lezártnak tekinti az ügyet.

A Katona József Színház november 19-én közölte, hogy egyik munkatársuk megengedhetetlen módon viselkedett a kollégáival, ezért nem kívánnak vele többet együtt dolgozni. Az illetőt nem nevezték meg, néhány nappal később azonban Gothár maga adott ki közleményt, melyben vállalta az ügyet, és bocsánatot kért. A közlemény kiadása után az SZFE is vizsgálatot indított, Gothár pedig felfüggesztette oktatói tevékenységét. Az egyetem bejelentette, hogy pszichológusok beszélgetnek majd a hallgatókkal, akiket rendező tanított.

„Hangsúlyozzuk, hogy Gothár Péter művészi munkája, szaktudása az egyetem mindenkori vezetősége számára, indokolttá tette több mint harminc éve tartó oktatói alkalmazását. Szükségesnek látjuk kimondani, hogy határozottan szét kell választani a magyar film- és színházművészetben létrehozott megkerülhetetlen életmű értékelését az emberi vétségek megítélésétől. Szükségesnek látjuk azt is kinyilvánítani, hogy tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné” - írták a mostani közleményben, kiemelve, hogy hozzájuk nem érkezett bejelentés Gothárral kapcsolatban, a Katona József Színházban elkövetett visszaélésekről pedig nem volt tudomásuk.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér