Legalább öt halottja van az új-zélandi vulkánkitörésnek

külföld
2019 december 09., 07:54
Michael Schade és társai pont hajóra szálltak, amikor kitört a vulkán. Hajójuk még visszafordult pár emberért, akik a mólón várakoztak.
photo_camera Michael Schade és társai pont hajóra szálltak, amikor kitört a vulkán. Hajójuk még visszafordult pár emberért, akik a mólón várakoztak. Fotó: Handout / Michael Schade / AFP

Legalább öten vesztették életüket Új-Zéland északi részén, a Fehér-szigeten, amikor kitört a szigetország legaktívabb vulkánja. A vulkanikus szigetre rendszeresen szeveznek túrákat. Így volt ez hétfőn is, bár egy hete, december 3-án a földtani figyelőszolgálatok arra figyelmeztettek, hogy a vulkán aktívabb működésbe kezdett. Igaz, akkor még úgy vélték, hogy nincs ok távol maradni a szigettől.

A kitörés után elég nagy volt a zavar, a hatóságok először azt közölték, hogy akár százan is lehetnek a szigeten. Ezidáig 23 embert sikerült kimenekíteni, őket mind kórházba szállították. Hatan szenvedtek égési sérüléseket, egyikük állapota válságos.

A hatóságok legfrissebb tájékoztatása szerint a szigetről kimentettek közül azóta öten életüket vesztették.

A fehér-szigeti vulkán kráterében elhelyezett webkamera felvételei a kitörést megelőző és közvetlenül követő percekből. A felvételek alapján tucatnyi turista lehetett a kráterben a kitörés idején.
photo_camera A fehér-szigeti vulkán kráterében elhelyezett webkamera felvételei a kitörést megelőző és közvetlenül követő percekből. A felvételek alapján tucatnyi turista lehetett a kráterben a kitörés idején. Fotó: Geonet

A hatóságok időközben lefelé módosították a potenciális áldozatok számát. Mint mondják, legfrissebb tudásuk szerint ötvennél is kevesebben voltak a szigeten. Ugyanakkor az még nem tisztázott, hogy hányan rekedhettek ott, és közülük hánynak nincs nyoma.

Ezekre a kérdésekre egyhamar nem kapunk választ, jelenleg túl veszélyes a helyzet ahhoz, hogy a mentőalakulatok partra szálljanak.

A BBC-nek sikerült beszélnie egy turistával, Michael Schadéval, aki fél órával a vulkán kitörése előtt hagyta el a szigetet. Mint mondta, amikor ő járt a kráterben, még "kvázi biztonságos volt", de a túravezetők már akkor igyekeztek korlátozni a kráterbe levezetett csoportok létszámát. "Épp felszálltunk a hajóra, amikor valaki hátrafordult és a vulkánra mutatott. Mindannyan le voltunk sokkolva. A hajó visszafordult, hogy felvegyen még pár embert, aki a mólón várakozott" - mesélte. (Via BBC)