34 éves korában elhunyt a férfi, aki ezreket késztetett arra, hogy jeges vízzel öntsék magukat nyakon

GYÁSZ
2019 december 10., 18:04
Pete Frates, az ALS kezelésére rendezett globális adománygyűjtés arca 34 éves korában hunyt el.
photo_camera Pete Frates, az ALS kezelésére rendezett globális adománygyűjtés arca 34 éves korában hunyt el. Fotó: MICHAEL LOCCISANO/AFP

Élete 34. évében elhunyt Pete Frates. A volt egyetemi baseball-sztár 2014-ben lett világhírű a jegesvödör-kihívással. Célja az volt, hogy felhívja a világ figyelmét gyógyíthatatlan betegségére, az ALS-re, és adományokat gyűjtsön a gyógymód megtalálására. Kihívása lényege az volt, hogy a kihívottak vagy nyakon öntötték magukat egy nagy vödör jeges vízzel, vagy pénzt adományoztak a kutatásra.

Ebből akkora világőrület lett, hogy 2014-ben még az ellenzék polgármesterjelöltje, Falus Ferenc, vagy a Fidesz közpénzügyi aduásza, Tállai András is nyakon öntötte magát egy vödör jeges vízzel.

Fratest 2011-ben diagnosztizálták ALS-sel, amikor egy kisebb sérüléssel kereste fel orvosát.

A jegesvödör-kihívás amúgy nem Frates találmánya, de általa vált nemzetközileg is ismertté a jelenség. Akciója nagy sikert aratott, az ALS Szövetség nevű civil szervezet szerint a 2014-es kampány nyolc hete alatt 115 millió dollárt gyűjtöttek.

"Pete Frates egy életre megváltoztatta az ALS pályáját, és megmutatta a világnak, hogy hogyan lehet együtt élni egy halálos betegséggel. Erőfeszítései hatására a Jegesvödör-kihívás hatalmas hatással volt az ALS kezelésének kutatására" - írta Frates halálhírére reagálva a szövetség.

(Via BBC)