Húsz magyar sportoló bukott le idén, egy évvel az olimpia előtt doppinggal

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjeFotó: Sport24/Digisport - screenshot

Döbbenetes adatot hozott nyilvánosságra Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke kedden a Sport 24-nek annak apropóján, hogy hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől. Tiszeker tájékoztatása alapján idén már Magyarországon is lebukott húsz sportoló.

Tiszeker szerint ez példátlan, és különösen elszomorító, hogy az érintett sportágak - atlétika, kerékpár, kajak-kenu, súlyemelés - többsége érdekelt a jövő nyári tokiói olimpián.

„Szomorú vagyok, mert reménykedtem, hogy Magyarországon legalább stagnál a pozitív eredmények száma, de szó sincs erről. Jelenleg 20 pozitívnál tartunk, ami nagyon sok egy ilyen pici országban" - mondta Tiszeker. Szerinte ugyan étrendkiegészítőből származó stimulánsnál előfordulhat, hogy a doppingvétség nem szándékos, de "a húsz esetnek legalább a fele egyértelműen szándékos". A lebukottak között volt, aki szintetikus szereket, volt, aki vérdoppingot, volt, aki növekedési hormont szedett. "[E]zeknél nem lehet azt mondani, hogy véletlenül, vagy gondatlanságból, óvatlanságból került ilyen helyzetbe a sportoló" - mondta Tiszeker, aki szerint ez "mindenképpen elgondolkodtató".

Tiszeker szerint az érintett sportolók nevét csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha az ügyüket lezárták, és abban jogerős ítélet született. Addig csak a sportágakat jelölik meg oldalukon. "Talán megdobbenni nem fogunk, de nem fogunk örülni" - tette hozzá. (Via Digisport)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér