Nem bánja, hogy megette a 120 ezer dolláros banánt

MŰVÉSZET
2019 december 10., 16:10
David Datuna szombaton befalta Maurizio Cattelan legújabb műalkotását, majd két nappal később New Yorkban sajtótájékoztatón magyarázta el, hogy akciója is műalkotás, el is keresztelte "Éhes Művésznek".
photo_camera David Datuna szombaton befalta Maurizio Cattelan legújabb műalkotását, majd két nappal később New Yorkban sajtótájékoztatón magyarázta el, hogy akciója is műalkotás, el is keresztelte "Éhes Művésznek". Fotó: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ/AFP

David Datuna egyáltalán nem bánta meg tettét. Datuna, aki maga is ismert performansz- és installációs művész, szombaton befalta a miami Art Basel kiállítás fődarabját, egy a falra szigszalagozott banánt. A banán, illetve maga a banán nem, mert az csak egy banán volt, tehát valójában a falra szigszalagozott banán a hírhedt olasz művész, Maurizio Cattelan legújabb zseniális húzása volt. Ő az, aki nem is olyan rég még egy 24 karátos színarany vécécsészével pukkasztotta a polgárokat, most viszont a ló másik oldaláról indulva egy filléres árut nemesített dollártízezreket érő műalkotássá: első banánja 120 ezer dollárért kelt el.

Maurizio Cattelan "Komikus" névre keresztelt alkotása, a falra szigszalagozott banán, még mielőtt David Datuna "Éhes Művész" címen újraértelmezte volna.
photo_camera Maurizio Cattelan "Komikus" névre keresztelt alkotása, a falra szigszalagozott banán, még mielőtt David Datuna "Éhes Művész" címen újraértelmezte volna. Fotó: Cindy Ord/AFP

Datuna pedig felfalta a műtárgyat. Ezzel amúgy nem okozott különösebb veszteséget, Cattelan eredeti utasítása alapján a falra szigszalagozott banánt, ha elrohadna, nyugodtan lehet pótolni bármilyen más, akár a sarki közértből beszerzett banánnal is. Nem is bánja a tettét, amit részben Cattelan iránti tisztelete inspirált. Az olasz "a világ egyik legnagyobb művésze" mondta, és határozottan visszautasította, hogy a banán megevésével Cattelan alkotását rombolta volna. "Ez esetben nem arról van szó, hogy felfaltam egy műalkotást. Ahogy a galéria is mondta, ez nem egy banán, hanem egy koncepció. Vagyis én a művész koncepcióját faltam fel. Szerintem ez menő, vicces, és erről szól a művészet.

Vagyis Datuna szerint ő maga is alkotott, és alkotását el is keresztelte az "Éhes Művésznek", mert "éhes voltam, és megettem". (Via CNN)