Fogta magát, és a galéria kellős közepén befalta a 120 ezer dolláros banánt

MŰVÉSZET
2019 december 08., 08:53

Egy performanszművész gyomrában végezte a múlt héten 120 ezer dollárért elkelt banán, amit Maurizio Cattelan olasz művész állított ki a miami Art Basel kiállításon, írja a Guardian

Maurizio Cattelan "Komikus" névre keresztelt alkotása, a falra szigszalagozott banán, még mielőtt David Datuna "Éhes Művész" címen újraértelmezte volna.
photo_camera A banán Fotó: Cindy Ord/AFP

A falra szigszalagozott, kissé már rothadásnak indult gyümölcsöt Cattelan a globális kereskedelem szimbólumának szánta, David Datuna performanszművész azonban fogta magát, és a Perrotin Galéria kellős közepén befalta az egészet.

Azt mondta, azért, mert éhes volt. Ez azért senkit sem szomorított el nagyon, a régi banánt hamarosan újjal helyettesítették. A nagy tömeg miatt a rendőrséget is értesítették, Steven Feldman kapitány úgy kommentálta az esetet, hogy

„ez érdekes volt”.

photo_camera Sokan a banán csodájára járnak Fotó: Cindy Ord/AFP

Cattelan, akinek eddig három banánt sikerült eladnia, korábban is nagy vihart kavaró alkotásaival hívta fel magára a figyelmet. Közéjük tartozott például a 24 karátos, színarany, mégis tökéletesen működőképes vécé, amit épp az idén loptak el Nagy-Britanniában Winston Churchill szülőházából.