A Huawei építi a német 5G hálózat egy részét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A három legnagyobb német mobilszolgáltató egyike, a Telefonica Deutschland a kínai Huaweit és a finn Nokiát választotta 5G hálózatának kiépítésére - írja a Reuters. A spanyol tulajdonú mobilszolgáltató döntését parázs vita előzte meg Németországban, politikusok és közszereplők is ütköztették véleményeiket arról, mekkora hitelt adjanak az elsősorban az amerikai kormánytól érkező, Huawei-jel kapcsolatos kritikáknak és figyelmeztetéseknek.

Az amerikai álláspont szerint a Huawei szorosan együttműködik a kínai titkosszolgálattal, és ezért Washington minden külpolitikai partnerét óva inti attól, hogy a Huaweit az alapinfrastruktúra közelébe engedje. Erre az ellenérv általában az, hogy a Huawei gyorsan. olcsón és jól dolgozik, és 5G hálózat építésében nem sok náluk felkészültebb cég van a világon, sőt, a legtöbb vélemény szerint egy sincs.

Ren Cseng-fej, a Huawei elnök-vezérigazgatójaFotó: JUN YASUKAWA/The Yomiuri Shimbun

Kisebb államokat, mint Romániát már nyíltan meg is fenyegették az amerikaiak, hogy amennyiben a Huawei-jel dolgoznak, korlátozni fogják velük a titkosszolgálati együttműködést. Ugyanilyen fenyegetést kapott már Németország is, nagy kérdés, mit tesznek most az amerikaiak a Telefónica lépése után.

A másik két nagy német szolgáltató, a Deutsche Telekom és a Vodafone már eddig is együttműködött a Huawei-jel, de hivatalosan még nem jelentették be, hogy a kínai céget bízzák-e meg az 5G hálózatuk építésével. A német parlament egyébként szigorítani tervezi az 5G-t építő cégek átvilágítását, de arra kevés esély van, hogy az új szabályok esetleg diszkvalifikálnák a Huaweit.

A O2 név alatt szolgáltató Telefonica Deutschland 5G hálózatának kiépítése 2020-ban kezdődik. A német szolgáltató nem az első, amelyik a Huawei-jel köt ilyen szerződést, az első a svájci Sunrise volt, amelyik már működteti is a Huawei által épített hálózatát.

A 444-en korábban a Direkt36 írt hosszú cikket a Huawei-jel kapcsolatos amerikai figyelmeztetésekről.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.