Az USA Németországot fenyegeti a Huawei miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Egyesült Államok kormánya megfenyegette Németországot, hogy amennyiben Berlin tényleg a kínai Huaweit bízza meg a német mobilhálózat fejlesztésével, az USA korlátozni fogja a németekkel megosztott információk körét. A fenyegetést tartalmazó amerikai levelet a Wall Street Journal egyik riportere meg is szerezte, és ebben az amerikaiak azt írják, hogy mivel továbbra is az a gyanújuk, hogy a Huaweitől szinte minden bizalmas adat átkerül a kínai hírszerzéshez, Washington nem tudna többé érzékeny titkos információkat megosztani a német titkosszolgálatokkal.

Az Egyesült Államok és Németország évtizedek óta egymás szoros katonai és gazdasági szövetségesei, és az együttműködésük keretében titkosszolgálataik is osztanak meg egymással bizalmas információkat.

A mostani fenyegetés új mélypont lehet az amerikai-német titkosszolgálati információmegosztásban, ami sok hullámvölgyön túl van, például azon, mikor kiderült, hogy az amerikai NSA még Angela Merkel német kancellár telefonbeszélgetéseit is lehallgatta.

Az amerikaiakat egyébként az idegesíti, hogy a német kormány a Huawei-jel készül szerződést kötni a német mobilhálózati infrastruktúra fejlesztésére. Ez egy hatalmas megbízás, de ugye a Huawei meg az egyik legnagyobb cég ezen a piacon. (Wall Street Journal)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.