Greta Thunberget választotta az év emberének a Time magazin

Greta Thunberg 16 éves svéd klímaaktivista lett az év embere a Time magazin szerint. A lap minden évben az év emberének választ valakit, akinek tevékenysége meghatározta az adott évet. Thunberg ezzel olyan díjazottak sorába lép, mint a Névtelen Magyar Szabadságharcos (1956), Richard Nixon (1971, 1972), II. János Pál (1994), Barack Obama (2008, 2012) vagy Donald Trump (2016).

Greta Thunberg hazájában azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy iskola helyett tüntetni ment a svéd parlament elé azért, hogy a politikusok végre tegyenek valamit a klímaváltozás ellen, vagy az ahhoz való alkalmazkodás érdekében. Szavai szerint „nem élhetünk tovább úgy, mintha nem lenne holnap, mert igenis van holnap”. Thunberg demonstrációiból több klímavédő mozgalom nőtt ki, a Fridays for Future például már Magyarországon is többször ezreket mozgatott meg.

Klímatüntetők BudapestenFotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Thunberg ezen kívül több nemzetközi politikai fórumon is beszélt, cselekvésre sürgetve a politikusokat, egyelőre azonban korlátozott sikerrel. Nemrég egy interjúban ő maga is beszélt arról, hogy ugyan rengeteg ember figyelmét felhívta a problémára, igazából nem ért el semmit, az emberiség ugyanis nem változtatott azon az életvitelen, amiről tudjuk, hogy a biztos pusztulásba vezet.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó