Greta Thunberget választotta az év emberének a Time magazin

külföld
2019 december 11., 12:23

Greta Thunberg 16 éves svéd klímaaktivista lett az év embere a Time magazin szerint. A lap minden évben az év emberének választ valakit, akinek tevékenysége meghatározta az adott évet. Thunberg ezzel olyan díjazottak sorába lép, mint a Névtelen Magyar Szabadságharcos (1956), Richard Nixon (1971, 1972), II. János Pál (1994), Barack Obama (2008, 2012) vagy Donald Trump (2016).

Greta Thunberg hazájában azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy iskola helyett tüntetni ment a svéd parlament elé azért, hogy a politikusok végre tegyenek valamit a klímaváltozás ellen, vagy az ahhoz való alkalmazkodás érdekében. Szavai szerint „nem élhetünk tovább úgy, mintha nem lenne holnap, mert igenis van holnap”. Thunberg demonstrációiból több klímavédő mozgalom nőtt ki, a Fridays for Future például már Magyarországon is többször ezreket mozgatott meg.

photo_camera Klímatüntetők Budapesten Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Thunberg ezen kívül több nemzetközi politikai fórumon is beszélt, cselekvésre sürgetve a politikusokat, egyelőre azonban korlátozott sikerrel. Nemrég egy interjúban ő maga is beszélt arról, hogy ugyan rengeteg ember figyelmét felhívta a problémára, igazából nem ért el semmit, az emberiség ugyanis nem változtatott azon az életvitelen, amiről tudjuk, hogy a biztos pusztulásba vezet.