Áder János visszaküldött egy törvényt az Országgyűlésnek

POLITIKA
2019 december 12., 11:24

A köztársasági elnök több ponton nem ért egyet az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtéséről szóló, kedden elfogadott törvénnyel, ezért visszaküldte megfontolásra a parlamentnek. 

Áder János három kifogást tett:

  • A javaslat vitája során több, megalapozott kifogás fogalmazódott meg, amelyeket a törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslata kívánt orvosolni, ezt azonban nem fogadta el a parlament.
  • Az elfogadott törvény számos pontatlan megfogalmazást, ellentmondásos rendelkezést tartalmaz, és ebben a formájában nem illeszkedik a hatályos jogrendszerbe.
  • A törvény kiemelt célja a közigazgatási eljárásokra vonatkozó egységes, és az alaptörvénnyel összhangban álló bírói joggyakorlat kialakítása, ami feltétlenül igényli az igazságszolgáltatásban dolgozók anyagi és egyéb megbecsülését, ezt azonban az elfogadott jogszabály nem teszi lehetővé.
photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A törvény alapján megszűnik az állampolgárok fellebbezési lehetősége a járási hivatalok döntései ellen, olyan hétköznapi ügyekben sem, mint hogy megtoldhatja-e az ember a házát egy új résszel. Ha valaki mégis jogorvoslatot kérne, azt rögtön a bíróságon kellene megtennie, míg eddig a két lépcsőfok közt ott volt a másodfokú hivatali eljárás. 

A hvg.hu által novemberben megszerzett tervezet így akarná visszatartani a „notórius fellebbezőket”, más kérdés, hogy pert indítani sokkal bonyolultabb, és általában költségesebb dolog, mint beadni egy fellebbezést, ami akár elriaszthatja őket a jogaik érvényesítésétől. Emiatt a Magyar Helsinki Bizottság jogászai is kritizálták a tervet.