Állásfoglalást kért a kispesti polgármester, hogy szabályos-e a menzatender

POLITIKA
2019 december 12., 17:39

Miután Hadházy Ákos független parlamenti képviselő többször bírálta a kispesti önkormányzat által kiírt közétkeztetési közbeszerzést, Gajda Péter szocialista polgármester a fővárosi kormányhivatalhoz és a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, hogy foglaljanak állást, szabályosan jártak-e el. 

A levélben, amit mi is megkaptunk a polgármesteri hivataltól, Gajda azt írja:

„Úgy gondolom, az önkormányzat a hosszú és átlátható folyamat során minden vonatkozó jogszabály szigorú betartásával járt el. Ennek következtében az illetékes kerületi közbeszerzési bizottság a mai napon az előterjesztésnek megfelelően döntött az ügyben. A tegnapi napon több sajtóorgánumban az egyik országgyűlési képviselő nyilvános hozzászólása alapján kétségbe vonták ennek az eljárásnak a szabályosságát.”

„A látszatát is szeretném elkerülni annak, hogy Kispest Önkormányzata szabálytalanul járt el, ezért úgy döntöttem, hogy mielőtt a szerződést aláírom, a tisztelt Közbeszerzési Döntőbizottság, valamint a Budapesti Kormányhivatal állásfoglalását kérem.”Az önkormányzattól a délután elküldött kérdéseinkre is választ kaptunk. De miről van szó pontosan? 

photo_camera Gajda Péter Fotó: Marton Getto/Marton Getto_HUN_BUD

Ahogy korábban beszámoltunk róla, hivatalosan három cég indult a szocialista vezetésű kerület pályázatán, győztes viszont csak egy lehetett, ketten ugyanis nem tették le az előírt ötmillió forintos biztosítékot. A Szakácstündér Kft.-ről van szó, amit egy éve alapított a BKV Előre 24 éves focistája, Csákó Gergő. 

Hadházy Ákos többek közt azért kritizálta az önkormányzatot, mert a Szakácstündér Kft. alvállalkozója az a Klassz Menza Kft. lesz, amely 2012 óta - korábban Pensio17 Kft. néven - felel a kerületi közétkeztetésért. A cégről a G7 a kőbányai közétkeztetési tender ügyében azt írta, hogy kapcsolatba hozható Mészáros Lőrinccel.  

Kérdésünkre a polgármesteri hivatal azt írta, azért szavazta meg a javaslatot a költségvetési bizottság, „mert az eljárás a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, törvényesen lett lefolytatva. A külsős közbeszerzési szakértőnk és a bíráló bizottság az eljárást érvényesnek és eredményesnek találta”.

Korábban tízmillárdos összegről volt szó, csütörtökön viszont Hadházy arról posztolt, hogy a bizottsági ülésen azt mondták neki, ez kevesebb lesz, de még nem tudni, pontosan mennyi. A 444-nek azt írta az önkormányzat, hogy az összeg „a szolgáltatás igénybevételének mértékétől függ, előre nem megállapítható. Előzetes becslések alapján a jelenlegi adagszámokat figyelembe véve 10 évere 6,5 milliárd forint”.

Arra a kérdésre, hogy nem tartják-e problémásnak, hogy pont egy Mészároshoz köthető céget bíznak meg a feladattal, azt írták, 

nincs tudomásuk róla, hogy „a nyertes ajánlatot tevő cég Mészáros Lőrinchez köthető, feladatunk az, hogy az eljárás törvényesen, szabályszerűen legyen lefolytatva, melynek maradéktalanul eleget tettünk.Hadházy szerint az önkormányzatnak bőven lett volna mozgástere:

  • kiírhatták volna a szerződést 10 év helyett jóval kevesebb időre is.
  • kiírhatták volna a közbeszerzést "részekre bontva", például intézményenként, hátha úgy több vállalkozó jelentkezik, 
  • saját céggel is végezhetnék a szolgáltatást.

Ezekre azt válaszolták:

  • „Az általános piaci gyakorlathoz igazodva, a legkedvezőbb ajánlat elérése érdekében” határozták meg a 10 éves időtartamot. „A fővárosi kerületekben és nagyobb városokban jellemzően 5+5, 10, 10+5, 15 évre kerülnek kiírásra a hasonló pályázatok.”
  • Azért nem írták ki „részekre bontva”, mert szakmailag nem tartották megalapozottnak, és jogilag is aggályos lehet „a közbeszerzési törvény részekre bontást tiltó passzusai tekintetében”.
  • Megvizsgálták, hogy saját céggel végeztessék-e a szolgáltatást, de arra jutottak, hogy nem tudnák fenntartható módon megoldani. 

Végül közölték, hogy megtették „a szükséges jogi lépéseket Hadházy Ákossal, valamint a valótlanságokat állító, megjelentető médiumokkal szemben”.